In an effort to ensure a stable supply of electricity and backup power in case of need, a modular battery storage facility is being built in Žatec in the Triangle industrial zone. The investment, expected to amount to CZK 100 million, should be approved at the upcoming meeting of the regional councillors. The information was brought by Žatecký Deník.

V průmyslové zóně Triangle u Žatce se chystá nová investice, která by mohla změnit dynamiku dodávek elektřiny a poskytnout spolehlivé záložní napájení v případě výpadků. Společnost CATE, vedená žateckým podnikatelem Alešem Jelínkem, má v plánu postavit modulární bateriové úložiště. To by mělo sloužit ke stabilizaci odběrových křivek elektřiny v továrnách průmyslové zóny a zajištění krátkodobého záložního napájení v případě potřeby.

Podle odhadů se předpokládá, že náklady na tuto investici dosáhnou výše 100 milionů korun. "Jedná se o zbytkové plochy, které dosud zůstávají nevyužity a nemají žádný vliv na současné ani potenciální investory v zóně," uvedl Jaroslav Krch, ředitel příspěvkové organizace SPZ Triangle. O prodeji ploch o celkové výměře tří hektarů, na kterých má úložiště vyrůst, má v brzké době jednat krajské zastupitelstvo, záměr už schválilo loni v březnu. Cena za pozemky je podle znaleckého posudku 11,5 milionu korun.

Průmyslová zóna Triangle je v současné době napájena elektrickou energií z rozvodů s vysokým napětím 110 kV. Bateriové úložiště vytvoří modulárně sestavené baterie, na něj se připojí nová fotovoltaická elektrárna o minimálním instalovaném výkonu 1 MW. Ta poslouží k základnímu nabíjení baterií a umožní připojení dalších solárních elektráren o potenciálním instalovaném výkonu až 100 MW. To by mohlo být klíčovým prvkem pro stabilizaci odběru elektřiny v této oblasti a podporu rozvoje obnovitelných zdrojů energie.

INDUSTRIAL ZONE TRIANGEL U ŽATCE A DEVELOPMENT CENTRE FOR HYDROGEN SYSTEMS AND APPLICATION HALLS SHOULD BE BUILT. PHOTO SOURCE: TRIANGEL INDUSTRIAL ZONE

Bateriové úložiště by mělo být postaveno v průběhu příštího roku, s plánovaným zahájením provozu v roce 2028. "Plánujeme vytvoření vývojového centra na vodíkové systémy a aplikačních hal. Pro testování chceme vyrábět vlastní vodík," dodal zástupce společnosti For H2Energy, Tomáš Krenc. Dalšími zdroji elektrické energie, o kterých se v souvislosti se zónou Triangle uvažuje, jsou totiž kogenerační jednotky na plyn nebo vodíkové technologie.

Záměr na vybudování projektu s názvem H2 Triangle, úspěšně prošel procesem posuzování vlivu na životní prostředí. Součástí areálu mají být také vědecko-výzkumné centrum a výrobní haly. „V rámci projektu bychom v zóně Triangle chtěli postavit vývojové centrum na vodíkové systémy a aplikační haly. Pro testování chceme vyrábět vlastní vodík. Plánujeme vystavět i čerpací stanici pro auta s pohonem na vodík,“ dodal Deníku zástupce společnosti For H2Energy Tomáš Krenc. Další podrobnosti ohledně projektu H2 Triangle a výstavby nového bateriového úložiště se budou projednávat na připravovaném jednání krajských zastupitelů.

Zdroj: Žatecký Deník