NEJRYCHLEJŠÍ VODÍKOVÉ ZÁVOĎÁKY NA SVĚTĚ

Na Hydrogen Technology Expo Europe 2022 jsme se setkali s vizionářskými studenty z týmu FORZE HYDROGEN RACING. Tento tým je těsně spjatý s Technickou univerzitou v holandském městě Delft a také se svým hlavním sponzorem, firmou Shell. Výstavní stánek FORZE HYDROGEN RACING ukázal, jak lze zásadním způsobem proměňovat svět automobilových závodů. Pýchou výstavního stánku byl vlastními silami zkonstruovaný závodní vůz Forze VIII Hydrogen Racing kategorie supersportu. Tento vodíkový silák se zvláštním, osobitým šarmem přitahoval pozornost prakticky všech návštěvníků Expo. Nás uchvátil také.

Forze VIII je schopen vyvinout rychlost až 210 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h dosahuje za méně než 4 sekundy. Forze VIII byl zkonstruován roku 2018.

Tým FORZE HYDROGEN RACING nám však na Expo představil i své nejnovější vodíkové závodní auto, zkonstruované roku 2022: vůz Forze IX, byť tento vůz nebyl na veletrhu prezentován fyzicky. Tady jsou parametry Forze IX: Nejvyšší rychlost: 300 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h: za méně než 3 sekundy. Stejně jako v případě Forze VIII jsou jeho emise nulové. Toto nejrychlejší vodíkové superauto současnosti by nejen mělo závodit v Le Mans, ale mělo by také otevřít cestu k pořádání automobilových závodů čistě jen vodíkových vozů.

Forze IX se má také ve třídě GT v rámci Supercar Challenge, nejrychlejší závodní divizi, utkat již brzy se špičkovými závodními vozy současnosti, jako jsou Porsche či Lamborghini.

"Naším snem je budoucnost závodů bez emisí," prohlásil Coen Tonnaer, manažer týmu Forze Hydrogen Racing. "Chceme propagovat vodík jako udržitelnou alternativu k fosilním palivům tím, že ukážeme, že může na trati konkurovat běžným benzinovým vozům.“

ROZHOVOR Selfienity s manažerem teamu Forze Thomasem Noordzij:

https://www.instagram.com/reel/CkhDBfhhJcA/?igshid=MDJmNzVkMjY=

https://www.linkedin.com/posts/h2-times-news_h2-hydrogen-hydrogencar-activity-6994003719864352768-SB5-?utm_source=share&utm_medium=member_ios

 

Fotografie: Dan Moc / FORZE