Zkušený zubní lékař a odborný garant ostravské privátní kliniky a zubní pohotovosti AJNA Lubomír Beran vítá každou inovaci ve svém oboru. Když se dozvěděl o účincích molekulárního vodíku na organismus, neváhal ho vyzkoušet na sobě a hned poté aplikovat na pacientech kliniky a neskrývá nadšení. „Vidím a sám cítím, že tyto prostředky jsou vynikající.”

Provoz úspěšného stomatologicko-estetického centra ve Velkém Třebešově, 40 let praxe se zaměřením na stomatochirurgii a implantologii, laskavý a profesionální přístup a neutuchající touha pomáhat lidem ke kvalitnímu chrupu. 72letý zubař MUDr. Lubomír Beran s úsměvem i po dlouhém a náročném dni v ordinaci říká, že se do penze rozhodně nechystá. „Známí se mě ptají, proč už neodpočívám, proč už nejsem v důchodu a já jim říkám: co blázníš? Já jsem teprve v polovině svého života! Potřebuju se dožít 150 let! A vím, že se toho dožiju! Pořád se objevují nové aktivity, které chci dělat, a to vědomí mě posiluje! To, že to lidem říkám, mě žene kupředu, protože je chci stále přesvědčovat, že to zvládnu. A to je můj hnací motor, i když vím, že mám tělo zhuntované.

Ostravské zuby? Zanedbané
Když začal známý zubař léčit Ostravanům chrup, byl velmi překvapený, jak špatný ho mají. Podle zubů často pacientům odhadoval i o 20 let víc, než měli ve zdravotní kartě. „Nejčastější problém je hodně zanedbaný chrup. Když pak lidi dostihne bolest, honem našetří nějaké peníze a přijdou za námi. Je jen velmi málo lidí, kteří k nám přicházejí a mají jen dva tři malé problémy. Z takových lidí mám radost.”

Bohužel většina nových pacientů AJNA kliniky nebylo u zubaře až 7 let, poté zjistí, že jejich zubař skončil nebo jim kartu vyřadil a dostihne je bolest. Najednou musí řešit zuby akutně a jsou ochotní do svých zubů, za cenu odstranění bolesti a ideálně zachování vlastních zubů, investovat. Za tuto dobu se jim ale chrup podle Berana katastroficky zhoršil. „Když uděláme CT, tak se zhrozíme, co tam mají. U takových pacientů jde většinou až dvě třetiny zubů pryč, něco se zachrání anebo zjistíme, že zbývají jeden dva kvalitní zuby, a to už nemá cenu. Takže to vyndáme všechno, uděláme snímací náhrady a za určitý čas, kdy se všechno vyléčí a zahojí, tak můžeme pokračovat v plánu protetickém.”

Podpůrná vodíková terapie
A to je období, kdy se pacienti kliniky v centru Ostravy setkávají s molekulárním vodíkem. „Pokud se domluvíme, že vytrháme například celou čelist, je jasné, že tam má pacient pak velkou ránu. Poté aplikujeme právě vodík, který v tom velkém defektu hodně pomáhá. O jeho pomoci jsem bezpečně přesvědčený. Velice rychle pomáhá ránu hojit a zadruhé snižuje bolest. Opravdu nám pacienti říkají den po zákroku, že neměli téměř žádné bolesti. Což je výborná věc, je to jednorázové působení a takhle to pomáhá.”

Stomatolog si produkty s molekulárním vodíkem velmi pochvaluje a hodlá je používat ve stále větší míře. „Vidím a sám cítím, že tyto prostředky jsou vynikající. Testuju to na pacientech, máme tady hygienistku, která má celý vodíkový arzenál, lidem podává vysvětlení a pokud mají zájem, prodává jim tyto produkty. My pacienty, kteří jsou po komplikovanějším výkonu, třeba extrakci osmičky, po výkonu posíláme právě k naší hygienistce, a oni tam půl hodiny relaxují u hudby a inhalují molekulární vodík,” říká zubař s nadšením.

„Zatím je to v začátcích, ale zvažuji, že uděláme vyloženě jednu ordinaci, kde budou chodit lidi ze všech našich ordinací po výkonech, a co si budeme povídat, každý výkon u zubaře je stresový, odpočívat a inhalovat vodík.” Právě stres je jedním z důvodů rozmnožování volných radikálů. Užívání molekulárního vodíku podle aktuálních poznatků volné radikály drží v rovnováze s pozitivními antioxidanty. „K vodíku jsem se dostal právě přes naši partnerskou organizaci společnosti H2 Global Group, se kterou právě pracujeme na velmi zajímavých společných projektech, díky kterým můžeme ještě více a efektivněji pomáhat lidem. Od nich jsem se dozvěděl, že má molekulární vodík opravdu výrazně pozitivní efekt na nervový systém, který stabilizuje, k tomu omlazuje organismus, podporuje funkci imunitního systému a hmatatelně pomáhá překonat stres.”

 

Blízká a daleká stomatologická budoucnost
MUDr. Lubomír Beran tak věří, že třeba díky vodíku bude moci pomáhat svým pacientům dalších 50 let. „Dnešní doba je velmi hektická, lidé málo spí a špatně jí, a to přispívá k tomu, že je náš organismus špatně nastavený. Naštěstí jsou tady lidé, kteří přicházejí s možnostmi, jak léčit nebo pomáhat nejen medikamenty, které mají mnohdy vedlejší účinky, jenž se pak zase řeší dalšími léky, ale přírodními nebo přirozenými podpůrnými prostředky a vodík je jedním z nich.”

V současné době stomatolog také věnuje s týmem dalších zubařů značnou část svého času snahou zřídit až 300 nových zubařských ordinací, aby měl v Česku každý možnost mít svého zubaře a dostat kvalitní pojišťovnou hrazenou péči. S kolegy se mu podařilo také na Jesenicku, kde je s dostupností zubařské péče velký problém, zajistit, aby zubaři ošetřovali děti ze škol, tak jak tomu bývalo kdysi. „Bylo to legislativně neskutečně složité, všelijaké souhlasy, abychom na ty děti vůbec mohli sáhnout, ale podařilo se to a mám z toho velkou radost,” uzavírá doktor Lubomír Beran.