Australský vodíkový startup, společnost H2X, expanduje mimořádnou rychlostí. Vznikl teprve v roce 2019. A v současnosti úspěšně vyvíjí, vyrábí a prodává vodíkové generátory určené zejména pro vozové parky (autobusy, nákladní automobily, dodávky a taxíky), ale vyvíjí také vlastní vodíkové osobní automobily, autobusy, dodávky a těžká průmyslová vozidla. Vyvíjí například dodávku Darling Van či velké pohodlné Darling Taxi. Na podzim 2022 společnost H2X oznámila svůj zatím největší úspěch: do sériové výroby připravuje vodíkový Warrego Pick-Up s pohonem všech kol.

Tento vůz má výkon 260 KW, dojezd až 400 km a hravě zvládne i extrémní terénní podmínky. Právem mu sluší reklamní slogan: „For those who drive to the extreme.“

Warego Pick-Up má být atraktivní pro zákazníky na celém světě. Například v Holandsku nyní prochází závěrečnými testovacími procedurami a směřuje k získání evropské homologace a certifikace.

Generální ředitel a zakladatel společnosti H2X Brendan Norman uvedl, že dokončení prvního pick-upu Warrego je pro firmu skutečně zásadním milníkem. "Je nesmírně potěšující, že náš tým má nyní Warrego v provozu v závěrečných fázích jeho technického, bezpečnostního a silničního ověřovacího programu a směřuje k připravenosti k výrobě," řekl.

 

Zdroje: H2X a www.startus-insights.com, upraveno H2 TIMES

Fotografie: H2X