Více než 15 let se Nikola Molnárová věnuje výživovému poradenství a tvorbě stravování na míru. Její služby nevyužívají jen ti, kteří chtějí zhubnout, naopak přibývá lidí, kteří chtějí zdravě a vyváženě jíst, ale na přípravu takových jídel nemají čas, a proto si platí za „krabičkovou stravu“. Svým klientům doporučuje ke zdravému stravování také produkty s molekulárním vodíkem, které se ji osvědčily u různých typů zákazníků. 

Začněme tím, jak byste charakterizovala typického klienta, který vyhledává vaše služby?
Většina mých klientů se obvykle snaží zlepšit své zdraví a životní styl pomocí vyvážené výživy. Jsou to lidé, kteří hledají individuální přístup k jídlu a stravování, který jim pomůže dosáhnout svých cílů, ať už se jedná o redukci váhy, zlepšení energetické úrovně nebo změnu stravovacích návyků. Další částí mých klientů jsou ti, kteří už mají dobré stravovací návyky, ale absolutně nemají čas si jídlo do práce chystat. To jsou například lékaři nebo manažeři, kteří mi přesně specifikují své chutě a množství jídla, aby jim to vyhovovalo a cítili se dobře a nemuseli přitom řešit nákupy a vaření.

Je spíše cílem klientů redukovat váhu nebo nastavit zdravé stravování?
Záleží to na každém jednotlivci. Někteří klienti přicházejí s cílem zhubnout, zatímco jiní se soustředí spíše na nastavení zdravých stravovacích návyků a zlepšení celkového zdraví. Můj přístup je podporovat klienty v jejich individuálních cílech a pomoci jim najít pozitivní vyvážený a udržitelný přístup k jídlu. Někteří lidé začnou hubnout už jen tím, že mají pravidelný příjem pěti jídel denně, paradoxně je totiž mnoho obézních lidí podvyživených. Mají obrovský příjem tuků a cukrů, ale ostatní složky jim chybí. Jakmile se nastaví pravidelný příjem kvalitních potravin, kila jdou dolů samy.

Nikola Molnárová žije zdravým stravováním už dlouhá léta. Své poznatky se snaží nejen informačně, ale zejména v podobě krabičkové stravy, předávat svým klientům. Foto: IG Zdravě s Kiki

Jaký je váš názor na otázku, kolik jídel denně bychom měli jíst?
Důležité je, aby lidé jedli pravidelně a vyváženě, aby udrželi konstantní hladinu energie a zabránili přejídání se. Doporučuji jíst menší porce, ale častěji během dne, ideálně každých 3-4 hodin. Pokud jde o otázku kalorií, každý člověk je jiný a potřebuje jiné množství energie v závislosti na svých cílech, životním stylu a metabolismu. Proto je důležité sledovat nejen množství kalorií, ale také kvalitu potravy a nutriční hodnotu jídel. S každým klientem to nastavujeme individuálně, protože jiný příjem bude mít profesionální sportovec, který má zároveň obrovský energetický výdej a jiný člověk se sedavým zaměstnáním.

Mnoho lidí se ptá na otázku masa – jíst nebo nejíst? Co si o tom myslíte?
Myslím si, že každý jednotlivec má odlišné potřeby a preference v oblasti stravy. Maso může být zdrojem důležitých živin, jako jsou bílkoviny, železo a vitamíny skupiny B, ale také může obsahovat tuky, které mohou zvyšovat hladinu špatného cholesterolu.
Některé studie naznačují spojitost mezi nadměrnou konzumací červeného masa, včetně vepřového a hovězího masa, a zvýšeným rizikem vzniku určitých typů rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva. Setkávám se také s tím, že někteří lidé mohou mít problémy s trávením červeného masa, což může způsobovat zažívací potíže, nadýmání a tak dále. Jako se vším by zde měla být střídmost a vyváženost. Důležité je zahrnout do stravy dostatečné množství různých potravin, aby byly zajištěny všechny nutriční potřeby.

Můžeme z kvalitní stravy dostat do těla všechny potřebné živiny a vitamíny? Doporučujete suplementaci?
Zdravá a vyvážená strava by měla být schopna poskytnout většinu potřebných živin a vitamínů. Nicméně existují situace, kdy může být suplementace vhodná, zejména pokud má klient nějaké specifické potřeby nebo nedostatky. Doporučuji konzultovat s odborníkem na výživu nebo lékařem před zahájením suplementace.

Trendem současnosti je vodíková voda, která urychluje metabolismus. Máte s tím u svých klientů zkušenosti?
Vodíková voda
je zajímavý fenomén a byla předmětem výzkumu ohledně jejích možných zdravotních benefitů. Vodíková voda místo klasické vody je skvělým způsobem, jak nejen tělo hydratovat, ale je to také prostředek k nastartování metabolismu a zlepšení celkového zdraví. U těch, kteří potřebují zhubnout pak doporučuji produkt H2 Slim&Fit, který snižuje energetický příjem, zároveň zvyšuje energetický výdej. Zvýšení vodíku v těle se mi osvědčilo u různých typů klientů, kteří si pochvalují více energie, ale i rychlejší úbytek na váze. Osobně doporučuji klientům zaměřit se na vyváženou stravu, pravidelný pohyb například ve formě chůze, a zdravý životní styl jako základní krok k dosažení jejich cílů.