V poslední době získává molekulární vodík (H2) pozornost vědecké komunity v kontextu sportovní výkonnosti a regenerace sportovců díky jeho potenciálním antioxidačním a protizánětlivým účinkům. Výzkumy v oblasti sportovní medicíny poskytují cenné informace o možnostech využití H2 ve sportovní praxi.

Antioxidační a protizánětlivé účinky
Studie Michala Botka ukazují, že suplementace hydrogenovanou vodou může snižovat projevy pozátěžové svalové bolesti po intenzivním vytrvalostním zatížení. V jedné z jeho studií bylo zjištěno, že konzumace hydrogenované vody může efektivně redukovat biomarkery poškození svalů a zlepšovat vnímání bolesti, což naznačuje silný antioxidační a potenciálně protizánětlivý efekt molekulárního vodíku.

Vliv na fyzickou výkonnost a regeneraci
Další studie vedená tímto vědcem se zaměřila na aplikaci hydrogenované vody v kontextu vysoce intenzivního sportovního výkonu, jako je opakovaný sprint u profesionálních fotbalistů. Výsledky naznačily, že předzápasová konzumace hydrogenované vody může mírně zlepšit výkonnost ve smyslu udržení rychlosti během opakovaných sprintů a zároveň snižovat vnímání únavy.

Hloubkové potápění
Podávání vodíku hloubkovým potápěčům je relativně nový oblast výzkumu a aplikace, který se zaměřuje na možnosti, jak vodík může pomoci překonávat fyzické limity a zdravotní rizika spojená s potápěním do extrémních hloubek. Vodík je zkoumán jako alternativa k helium, které se běžně používá v dýchacích směsích pro hloubkové potápění, protože může potenciálně redukovat problémy jako je vysokotlaký nervový syndrom (HPNS), který se vyskytuje při velkých hloubkách a rychlém sestupu. Výzkum a testování takových směsí vyžaduje velmi pečlivou přípravu a monitoring, protože změna složení plynů může zásadně ovlivnit fyziologický stav potápěče a bezpečnost celého ponoru.

Statická cyklistika
Tým japonských vědců v čele s Toshio Mikami přišli na to, pití vodíkem sycené vody před cvičením může pomoci zlepšit výkon a snížit únavu. Fyzické cvičení může způsobit únavu a poškození svalů kvůli reaktivním formám kyslíku. Molekulární vodík (H2) je antioxidant, který může pomoci. Vědci ve studii testovali, jestli pití vody s H2 může snížit únavu a zlepšit výdrž při jízdě na bicyklovém ergometru – statickém kole, které je obvykle navrženo pro měření a sledování výkonu. U nezkušených cvičenců se únavu podařilo snížit, když před cvičením pili vodu s H2. Dokonce i ti, kteří měli vyšší únavu, měli zlepšení. U trénovaných cvičenců se zlepšila výdrž a snížila se únava po cvičení, když pili vodu s H2.

Budoucí perspektivy
Výzkum molekulárního vodíku je stále relativně nový a budoucí studie by měly prozkoumat jeho účinky ve více sportovních disciplínách a na různé úrovně sportovní přípravy. Michal Botek a jeho kolegové se již 8 let věnují výzkumu, který by mohl dále objasnit mechanismy, jimiž molekulární vodík ovlivňuje sportovní výkonnost a regeneraci. Vědecká práce českých a zahraničních vědců z celého světa představuje slibný výhled do možností využití molekulárního vodíku ve sportovní medicíně, a očekává se, že další výzkumy přinesou ještě podrobnější pochopení a praktické aplikace.

Vodíkový běh
Chcete vyzkoušet, zda vodík podpoří i váš běžecký výkon? Přijďte v sobotu 18. 5. 2024 do areálu Lázní Teplice nad Bečvou na akci 471. Otevírání lázeňské sezóny a Lázeňský běh. Vybrat si můžete ze závodů na 4, 12 nebo 21 kilometrů a o dokonalou hydrataci se vám postará tým H2 World, který bude ve svém stánku prezentovat nejen H2 PREMIUM Vodíkovou vodu, ale také přístroje k domácímu i profesionálnímu užití na inhalaci a výrobu vodíkové vody, a také doplňky stravy, které podporují přirozenou tvorbu molekulárního vodíku v těle.  

Zdroj: https://www.mdpi.com/2072-6643/14/3/508

https://tspace.library.utoronto.ca/bitstream/1807/96014/2/cjpp-2019-0059.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31574544/