Trh s vodou bohatou na vodík má v roce 2022 hodnotu 2 248,9 milionu USD a očekává se, že do roku 2030 dosáhne hodnoty 4 131,8 milionu USD při 7,9% růstu v předpovědním období 2023-2030. Vědecké studie ukazují obrovský potenciál pro lidské zdraví, proto také zájem o vodíkovou vodu a technologie pro zdraví rostou nejen v Americe, ale i na ostatních kontinentech. 

Voda bohatá na vodík, nejnovější trend v oblasti wellness, je v podstatě voda nasycená plynným vodíkem. Vědecké studie zdůrazňují její působivé protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Tento nově objevený elixír života si získal pozornost díky svému potenciálu zvyšovat hladinu energie, bojovat proti stárnutí a urychlovat regeneraci svalů po cvičení.

Například studie, které se zúčastnilo 49 osob podstupujících radioterapii rakoviny jater, zjistila, že šestitýdenní pití vody bohaté na vodík výrazně zlepšilo kvalitu jejich života během léčby. To je jen jeden z příkladů slibných účinků tohoto rozvíjejícího se trendu.

Přehled trhu s vodou bohatou na vodík

Trh s vodou bohatou na vodík v posledních letech na americkém území prudce vzrostl díky rostoucímu povědomí o potenciálních zdravotních výhodách spojených s konzumací vody s infuzí vodíku. Voda bohatá na vodík, neboli vodíková voda má podle studií tisíce vědců předpoklad, že má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Tento specializovaný trh zaznamenal pozoruhodný růst díky rostoucí poptávce po wellness produktech a snaze o zdravější životní styl. Dynamika trhu je primárně připisována jeho jedinečné nabídce poskytování účinnějšího a efektivnějšího způsobu hydratace těla a zároveň poskytování potenciálních terapeutických výhod. Globální trh s vodou bohatou na vodík je v nadcházejících letech připraven na podstatný růst, podpořený faktory, jako je rostoucí povědomí o zdraví a inovativní nabídky produktů.

Dynamika trhu

Rostoucí povědomí o zdraví: S tím, jak se spotřebitelé stávají více ohleduplnými ke zdraví, roste preference nápojů a produktů, které nabízejí potenciální zdravotní přínosy. Voda bohatá na vodík dokonale odpovídá tomuto trendu, protože se předpokládá, že má antioxidační vlastnosti, které mohou bojovat proti oxidačnímu stresu a zánětu.

Rostoucí wellness průmysl: Globální wellness průmysl zažívá silný růst, lidé jsou ochotni investovat do produktů a služeb, které podporují jejich pohodu. Voda bohatá na vodík do této krajiny bez problémů zapadá, protože je vnímána jako přirozený a holistický přístup ke zlepšení zdraví.

Inovativní nabídky produktů: Společnosti na trhu s vodou bohatou na vodík neustále inovují, aby vyhověly preferencím spotřebitelů. To zahrnuje vývoj přenosných generátorů vodíkové vody, nápojů s infuzí vodíku, a dokonce vodíkových vodních lázní.

Vědecký výzkum: Pokračující vědecký výzkum potenciálních zdravotních přínosů vody bohaté na vodík podporuje růst trhu. Výzkumné studie zkoumající jeho dopad na různé zdravotní stavy vyvolávají zájem a podporují přijetí spotřebitelů.

Zájem o vodíkové produkty roste. V Americe se očekává, že do roku 2030 dosáhne hodnoty 4 131,8 milionu amerických dolarů

Top trendy na globálním trhu s vodou bohatou na vodík

Přenosné vodíkové generátory: Popularita přenosných vodíkových vodních generátorů je na vzestupu a umožňuje spotřebitelům vyrábět vodu bohatou na vodík na cestách. Tato zařízení získala trakci pro své pohodlí a dostupnost. „Vodíková lahev je rozhodně jedním z našich neprodávanějších produktů,“ říká za českého vodíkového lídra skupinu H2 Global Group marketingový manažer Matěj Žárský. „Naši zákazníci si pochvalují kombinaci 3v1 – naše lahve nabízí nejen výrobu vodíkové vody přímo v lahvi, ale také připojení a nasycení vody z PET lahve a možnost vodík inhalovat.“

Vodíkové nápoje: Výrobci nápojů zavádějí nápoje s obsahem vodíku, jako jsou vodíkové láhve a plechovky. Tyto produkty nabízejí spotřebitelům pohodlný způsob, jak začlenit vodík do své každodenní rutiny. Na českém trhu je vodíková voda v plechovkách pod názvem H2 Premium vodíková voda od H2 Medical. Tato voda je podle výrobce ideální na zapíjení léků. „Molekulární vodík rozpuštěný ve vodě představuje velmi dobrou ochranu pro naše játra i ledviny. Léky zapité vodou s molekulárním vodíkem navíc zafungovaly rychleji. Navrhl jsem proto nabízet lidem balenou vodíkovou vodu, kterou by mohli doma i na cestách své léky zapíjet,“ vysvětluje autor nápadu farmaceut Milan Krajíček z H2 Pharm.

H2 Premium vodíková voda má navíc díky speciální technologii použití nanobublin mimořádně vysokou dávku vodíku, až 2,0 ppm. „To je nejvíc, co se zatím v rámci celosvětově dostupné nabídky vodíkové vody podařilo naměřit, což dokazujeme i laboratorními testy,“ vysvětluje Pavel Vašek z H2 Medical Technologies, která má na svědomí technologii vodíkového nanogenerátoru. „A co je ještě úžasnější, naše vodíková voda má díky nanobublinám i v otevřené nádobě po 24 hodinách stále více než polovinu původního množství vodíku. Tato voda je ale určena k okamžitému vypití, respektive zapití léčiv,“ dodává Vašek. 

Vodíkové lázně a koupele: Vodíkové lázně a koupele si získávají pozornost pro své potenciální léčebné účinky. Tyto zkušenosti nabízejí jedinečný způsob, jak absorbovat vodík kůží, což potenciálně poskytuje další zdravotní výhody. H2 Medical pro tyto účely vyvinulo high-tech technologii pro každého, kdo si chce užít antioxidační efekt molekulárního vodíku přes pokožku. H2 SPA Vodíková vana s dvířky nabízí speciální sedací vanu o objemu 175 litrů, jejíž součástí je vysokotlaký generátor, který vytváří nanobubliny naplněné vodíkem. Díky tomu se vodík dostane do těla po téměř celém povrchu kůže a může tak pomoci zejména lidem s ekzémem, lupenkou, ale třeba také zánětlivými nemocemi kloubů.

S vodíkovými přístroji H2 Medical Technologies může mít domácí vodíkové lázně každý. Generátory lze vyrábět vodíkovou vodu a také vodík inhalovat.

Vodíková inhalační terapie: Někteří nadšenci wellness zkoumají vodíkovou inhalační terapii jako alternativu k pití vody bohaté na vodík. Tento trend zahrnuje vdechování plynného vodíku pro potenciální zdravotní přínosy. Tento způsob podávání vodíku využívají v Česku zejména lázně a wellness centra. Zahrnutí inhalací vodíku a vodíkové pitné kúry se osvědčilo například v Jánských lázních, kde ji využívají zejména pro malé pacienty s dlouhodobými respiračními obtížemi nebo v lázních Teplice nad Bečvou, kde vodíkem podporují léčbu pacientů s revmatoidní artritidou, s následky covidu a dalšími zánětlivými onemocněními. Materiální zajištění lázním v Česku a na Slovensku poskytuje H2 Medical Technologies.

Výzvy na vodíkovém trhu

Omezené povědomí: I když je předběžný výzkum slibný, k úplnému ověření zdravotních tvrzení spojených s vodou bohatou na vodík jsou zapotřebí komplexnější studie. Zatímco povědomí roste, mnoho spotřebitelů si stále neuvědomuje potenciální výhody vody bohaté na vodík. K překonání této překážky je zapotřebí účinný marketing a vzdělávání.

Rozšiřování nabídky produktů a investice do vzdělávání: Výrobci mohou diverzifikovat svá produktová portfolia zavedením nových a inovativních produktů na bázi vody s vysokým obsahem vodíku, jako jsou ochucené varianty nebo potraviny s infuzí vodíku. Dalším důležitým krokem jsou investice do vzdělávacích kampaní, které mohou pomoci informovat spotřebitele o potenciálních výhodách vody bohaté na vodík a podpořit větší přijetí a poptávku.

Globální expanze: Trh má významný růstový potenciál v regionech, kde se povědomí stále rozvíjí a nabízí příležitosti pro expanzi a pronikání na trh. Očkává se tedy, že nejen v Americe, ale i na ostatních kontinentech bude postupně zájem o vodíkovou vodu a vodíkové technologie nadále strmě růst.