Alzheimerova choroba (AD) je progresivní neurodegenerativní onemocnění postihující hlavně starší osoby. Účinnost konvenční farmakologické léčby je však omezená a často spojená s významnými vedlejšími účinky. Vědci z Japonska a také několika čínských univerzit a dalších výzkumných institucí prověřili možné zapojení vodíkové terapie do léčby Alzeimerovy choroby. Česká společnost H2 Global Group pak ve spolupráci s otcem vodíkové biomedicíny prof. Shigeo Ohtou patentovala inhalační vodíkovou terapii jako prevenci v léčbě Alzeimerovy choroby. 

Důvodem, proč se do výzkumu pustili, je zejména fakt, že vodíková terapie má potenciál zmírňovat oxidační stres, který byl identifikován jako hlavní původce vzniku a projevů Alzheimerovy choroby.

Celosvětový demografický posun směrem ke stárnutí populace znásobil zdravotní problémy, kterým starší lidé čelí, přičemž neurodegenerativní onemocnění, zejména Alzheimerova choroba se stávají prvořadým problémem. V současné době trpí AD přibližně 55 milionů lidí na celém světě, a toto číslo alarmujícím způsobem narůstá.

Velmi časté nežádoucí účinky konvenčních léků

Konvenční farmakologická léčba u značné části pacientů vyvolává nežádoucí účinky, přičemž téměř třetina pacientů léčbu netoleruje. To podnítilo výzkum směrem k nefarmakologickým alternativám, jejichž cílem je zpomalit rozvoj onemocnění a zachovat kognitivní funkce. Jako klíčová příčina vzniku a rozvoje AD byl identifikován oxidační stres charakteristický nerovnováhou mezi produkcí volných radikálů a schopností těla čelit jejich škodlivým účinkům.

Oxidační stres se podílí na zesílení takzvané hyperfosforylace tau v neuronech a může vést k zániku neuronů v centrálním nervovém systému.

Vodík jako atraktivní kandidát pro léčbu

Vodík se ukázal jako slibný terapeutický prostředek v léčbě různých onemocnění včetně neurodegenerativních chorob. Jeho antioxidační vlastnosti a schopnost modulovat různé patologické procesy z něj činí atraktivního kandidáta pro léčbu Alzeimerovy choroby.

Vodík lze aplikovat různými způsoby, včetně inhalace, pití vody bohaté na vodík nebo intravenózní injekce vodíkového roztoku. Tyto metody mají různé výhody a mohou být účinné v různých klinických situacích.

Potenciál vodíkové terapie v léčbě AD je nepopiratelný, ale stále existují výzvy, jako je nutnost zlepšení způsobů podávání vodíku a zjištění dlouhodobých účinků této terapie. Budoucí výzkum by měl směřovat k identifikaci efektivnějších metod podávání vodíku a zkoumání jeho dlouhodobých dopadů na pacienty s AD.

Japonská studie s vodíkovou vodou

Studie s pitnou vodou H2, která se stala základem pro další studii s inhalací. Studie dokončená v roce 2011 zveřejněná v roce 2018. Nejprve bylo nutné získat relevantní výsledky ze studie na zvířatech - zde myších. Vzhledem k dobrým výsledkům schválily japonské úřady urychlený přechod na lidský model (vynechání studií na prasatech atd.). O tomto úspěchu informovala místní veřejnoprávní televize, což přispělo k medializaci problematiky.

Klinická studie následně probíhala 1 rok, zúčastnilo se jí 73 pacientů (rozdělených na kontrolní skupinu s placebem a skupinu, která pila vodu H2). Účastníci s mírným postižením byli rozděleni do dvou skupin - kontrolní skupina s vodou bez H2 a skupina, která dostávala vodu obohacenou o H2. Studie byla provedena podle nejpřísnějších vědeckých standardů - tj. pacienti ani lékaři nevěděli, kdo užívá placebo a kdo H2 vodu, a pacienti byli náhodně rozděleni do skupin placebo/H2. Podávání bylo 500 ml/den (vzhledem k omezení spolupráce - lidé nedělají přesně to, co se jim řekne, to ve skutečnosti vyšlo v průměru na 300 ml/den). Studie probíhala po dobu 1 roku.

Původně byla studie plánována na 2 roky, ale kvůli katastrofě způsobené tsunami byla po prvním roce zastavena. Prokazatelný účinek pití vodíkové vody - tj. zmírnění příznaků nemoci se projevil u pacientů, kteří měli specifickou genetickou mutaci (APOE 4), která zvyšuje pravděpodobnost vzniku časné Alzheimerovy choroby.

Zvýšený oxidační stres = zvýšená hladina již zmíněných reaktivních forem kyslíku ROS, je považován za jeden z rizikových faktorů Alzheimerovy choroby. Opět jsou to antioxidační vlastnosti vodíku, které pomáhají zlepšit stav pacientů s lehkým postižením (a mutací genu APOE4).

Vyzkoušejte mimořádné účinky molekulárního vodíku

Ostravská společnost H2 Global Group, jejiž součástí je i H2 Medical Technologies, výrobce generátorů vodíku s patentovanými technologiemi, se spojila s prof. Shigeo Ohtou, který se na výzkumu podílel, aby společně vodíkovou terapii pro Alzeimerovu chorobu patentovali. Pokud i vy chcete vyzkoušet přelomové účinky molekulárního vodíku na svůj organismus, vyberte si některý z produktů, které jsou exkluzivně k dispozici na webu H2world.store. Najdete tam také H2 PREMIUM Vodíkovou vodu - první českou balenou vodíkovou vodu s mimořádně vysokou dávku molekulárního vodíku nebo generátory molekulárního vodíku pro domácí i profesionální použití.

Zdroj - The role of hydrogen therapy in Alzheimer's disease management: Insights into mechanisms, administration routes, and future challenges/ www.sciencedirect.com

foto - zdroj - Profimedia