V německém městě Neumünster odstartovali novou epochu v oblasti energetiky a udržitelnosti. Představili tam projekt futuristicky vyhlížejícího centra INFENER. Začne se stavět ještě letos a o dva roky později se má stát klíčovým hráčem ve výrobě zeleného vodíku v regionu.

Plánované centrum má od roku 2026 produkovat až 5 000 tun zeleného vodíku ročně, což výrazně předčí současnou průměrnou produkci ostatních závodů, jež se pohybuje kolem 1 500 tun. S instalovaným výkonem elektrolýzy dosahujícím 50 megawattů (MW) bude centrum INFENER nejen symbolem inovace, ale také efektivním motorem pro transformaci energetického sektoru.

Jedním z klíčových prvků tohoto projektu je jeho holistický přístup, který se stane modelovým příkladem decentralizovaného vodíkového hospodářství. „Naším cílem je s naším centrem vytvořit celosvětově unikátní udržitelný a regionální hodnotový řetězec výroby zeleného vodíku,“ říká generální ředitel a spoluzakladatel společnosti INFENER Joel Vogl.

Elektřina vzejde ze solárů a větrných elektráren v regionu

Projekt INFENER není pouze o výrobě vodíku; je to také o vytváření synergií a maximálním využívání zdrojů. Zelená elektřina se bude produkovat decentralizovaně, zejména ze solárních a větrných elektráren v regionu, a na místě se v elektrolyzérech přemění na zelený vodík. Z odpadního tepla vzniklého při elektrolýze bude těžit budoucí komunální zásobování teplem a průmyslová výroba. Kvalitní kyslík, který rovněž vzniká při elektrolýze, bude klíčový pro různé odvětví, zejména pro spalování kyslíkových paliv. Dokonce i dešťová voda se bude shromažďovat a znovu využívat.

Architektonický návrh, kterým se pyšní centrum INFENER, pochází z pera prestižní hamburské kanceláře Hadi Teherani Architects. „Naším cílem bylo vytvořit estetickou architekturu, která přesahuje rámec klasického výrobního areálu. Hub má být místem vizí, inovací a změn,“ uvedl Sebastian Appl, vedoucí architektů z ateliéru Hadi Teherani Architects.

S plánovanou výstavbou zařízení o rozloze 29 000 metrů čtverečních, která má být zahájena v letošním roce, a předpokládanými náklady ve výši 133 milionů eur, se centrum INFENER stává klíčovým prvkem v cestě k udržitelnější budoucnosti pro Neumünster a celý region Šlesvicko-Holštýnsko.

Zdroj – neumuenster.de

Foto – zdroj – HADI TEHERANI ARCHITECTS