Vodíková voda, tedy druh vody obohacený o molekulární vodík (H2), má podle řady studií prokazatelně příznivé účinky pro lidský organismus. Vodík je velmi malá molekula, která může snadno pronikat do buněk a tkání. Mezi jeho zdraví prospěšné účinky patří i schopnost snižovat záněty.

Spektrum schopností vodíkové vody je široké. Tato tekutina může pomoci vychytávat volné radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou poškozovat buňky a tkáně. Za druhé přispívá k potlačení produkce prozánětlivých cytokinů, tedy bílkovin, které podporují zánět. A do třetice: vodíková voda může pomoci aktivovat protizánětlivé dráhy.

Co je to zánět? Jde o přirozenou imunitní reakci, která pomáhá tělu chránit se před infekcí a zraněním. Chronický zánět však může vést k řadě zdravotních problémů, včetně srdečních onemocnění, rakoviny a artritidy.

Dosud už vznikla řada studií, které prokázaly potenciál vody bohaté na vodík snižovat zánět. Jeden z výzkumů například zjistil, že pití vody bohaté na vodík po dobu 4 týdnů snižuje zánětlivé markery u zdravých dospělých osob. V jiné studii se odborníci zaměřili na studium myší s příznaky artritidy. I v tomto případě se ukázalo, že vodíková voda zmírnila zánět.

Výsledky podobných studií naznačují, že voda bohatá na vodík může mít potenciál právě pro léčbu zánětlivých onemocnění.

Mezi možné prospěšné účinky vodíkové vody patří snížení produkce prozánětlivých cytokinů, zvýšení produkce protizánětlivých cytokinů, schopnost odstraňovat volné radikály a chránit před poškozením buněk.

K plnému potvrzení těchto zjištění a určení optimálního dávkování a délky léčby je však potřeba další výzkum.

Pokud uvažujete o používání vody bohaté na vodík ke zmírnění zánětu, poraďte se nejprve se svým lékařem. Voda bohatá na vodík není všelék a neměla by se používat jako náhrada lékařské léčby.

Pokud máte zájem vyzkoušet vodu bohatou na vodík, dopřejte si například osvěžující vodu z Beskyd obohacenou Molekulárním Vodíkem® H2 Premium vodíkovou vodu, která má všechny potřebné certifikace. A kromě toho, že přispívá k potlačení zánětů, také pomáhá zlepšit fyzický výkon a urychlit rekonvalescenci.

zdroj - https://www.nature.com/articles/s41598-020-68930-2 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1995820X22000232
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6880078