Proč se často cítíme tak unavení a vyčerpaní a chybí nám elán navzdory dlouho očekávané pozitivní náladě matky přírody? Tomuto jevu se říká „jarní letargie“. Přestože se nejedná o nemoc, lékaři ji velmi dobře znají: organismus se přizpůsobuje změnám počasí a stále delšímu dennímu světlu. Jedním z pomocníků při zvládání jarní únavy se může stát i molekulární vodík. 

Mění se rytmus organismu a rostoucí množství slunečního světla způsobuje v těle hormonální změny. Ti, kterých se to týká, to pociťují jako příznaky jarní letargie. Ale tady je dobrá zpráva: ztráta formy bude trvat maximálně pár týdnů - a pak můžete konečně přepnout na plný výkon! Je důležité vrátit tělu na jaře to, co mu během zimy chybělo: slunce, čerstvý vzduch a stravu bohatou na vitaminy.

Vycházky do přírody: sluneční světlo prospívá náladě

Ráno se nám lépe vstává, protože se dříve rozednívá. Využijte ranní hodiny ke kondiční chůzi nebo běhu a místo jízdy autem jezděte do práce na kole. Pravidelný pobyt venku znamená, že si automaticky doplníte denní světlo. Díky tomu se do nového dne naladíte na dobrou náladu, budete motivovaní a plní energie. Vycházejte na čerstvý vzduch co nejčastěji: pod vlivem denního světla tělo syntetizuje hormon zlepšující náladu serotonin - známý také jako hormon štěstí - a potlačuje tvorbu melatoninu (hormonu spánku). Vezměte své unavené končetiny co nejčastěji na slunce, i když je v prvních měsících roku ještě dost chladno.

Vodík pro příliv nové energie

Rozproudit energii v těle může pomoci také vodíková voda. Lze si ji vytvořit buď doma pomocí vodíkových generátorů nebo využívat balenou vodu nasycenou molekulárním vodíkem. Českým lídrem na poli vodíkových technologií je společnost H2 Medical Technologies ze skupiny H2 Global Group. Ta má ve svém portfoliu široké spektrum přístrojů pro domácí i profesionální použití, a to jak pro tvorbu vody bohaté na vodík nebo pro inhalaci molekulárního vodíku. Další dceřiná společnost H2 Global Group H2 Pharm je autorem první české balené vodíkové vody s vysokým obsahem rozpuštěného vodíku H2 Premium vodíková voda. Ta má podle laboratorních testů díky technologii nanobublin nejvyšší obsah rozpuštěného vodíku v balené vodíkové vodě na světovém trhu. 

Rozhýbejte svůj krevní oběh

Střídavé ranní sprchování horkou a studenou vodou stimuluje krevní oběh a zajišťuje dobré prokrvení pokožky. Nejlepší je vždy zakončit sprchování studenou vodou.

Návštěva finské sauny, římské parní lázně nebo šlapání studené vody podle Kneippova učení jsou účinnými způsoby, jak přirozeně zahnat zimní blues.

Jste to, co jíte: čerstvé a zdravé potraviny pro více energie

Dopřejte svému tělu dobrotu zevnitř a soustřeďte se na konzumaci čerstvých, zdravých potravin. Tělo tyto živiny potřebuje pro mnoho metabolických procesů, které se na jaře aktivují silněji. A co víc: konzumace lehké stravy rozdělené do několika malých porcí denně usnadňuje tělu trávení a pomáhá organismu rychleji se opět dostat do nejvyšší rychlosti. Svůj jídelníček můžete obohatit o saláty, ovoce a zeleninu. Ty obsahují důležité vitaminy, hrubé krmivo a minerální látky, které tělo potřebuje zejména při přechodu ze zimy do jara.

Zdroj: medi.de