Vědecké objevy z bratislavského Centra experimentální medicíny odhalují, že terapeutický účinek elektrolyzované-redukované vody (ERW) spočívá v molekulárním vodíku. Elektrolýza vody, která produkuje ERW, se ukazuje být zdrojem vody s vysokým pH, negativním oxidačně-redukčním potenciálem a vysokou koncentrací molekulárního vodíku. Výzkumníci apelují na důkladnější zkoumání chemických a elektrických vlastností vody, aby bylo možné lépe porozumět biologickým účinkům této fascinující tekutiny.

ERW, známá také jako "alkalická ionizovaná voda," vzniká elektrolýzou. Zařízení provádějící tento proces jsou označována jako "ionizátory alkalické vody" nebo "elektrolyzéry vody" se celosvětově těší velké popularitě. I přesto, že některé proklamované zdravotní přínosy jsou vědecky zdůvodněné, vědecký výzkum stále čelí výzvám, a to zejména kvůli nedostatečnému uznání důležitosti molekulárního vodíku v ERW.

Více než 50 let výzkumu potvrdilo, že ERW má biologické účinky, s molekulárním vodíkem identifikovaným jako klíčovým prvkem. Přesto je tato důležitost stále nedostatečně uznána, což vede ke špatnému pochopení ERW jako látky s biologickými účinky, šíření neověřených tvrzení a riziku neefektivních zařízení.

Elektrolýza vody při výrobě ERW produkuje vodu s vysokým pH, nízkou koncentrací plynného rozpuštěného kyslíku, vysokou koncentrací molekulárního vodíku a negativním oxidačně-redukčním potenciálem (ORP). Vědci zdůrazňují historii ERW, vývoj tvrzení o jejích přínosech a výzkum molekulárního vodíku, přičemž upozorňují na několik vědeckých otázek.

Přehodnocení plynného vodíku v ERW ukázalo, že některá původní tvrzení, jako alkalické pH, energetické rozdíly vody, buněčná dostupnost nebo nanočástice platiny, nebyla vědecky potvrzena. Molekulární vodík byl nakonec uznán jako klíčový hráč v biologických přínosech ERW.

Studie od roku 1985 zaznamenala klinická zlepšení spojená s ERW. V roce 1997 byl výzkum intenzivnější, odhalující antioxidační účinky, ochranu DNA, podporu translokace GLUT4, ochranu pankreatických beta buněk a další. ERW byla považována za účinnou, ale primární terapeutická látka zůstávala neznámá. Až do roku 2007, kdy byly prokázány terapeutické účinky molekulárního vodíku.

Přestože ERW byla podle vědců z bratislavského Centra experimentální medicíny považována za účinnou, její primární terapeutická složka byla dlouho neznámá. Molekulární vodík byl považován za inertní vedlejší produkt elektrolýzy, až do roku 2007, kdy byly prokázány jeho terapeutické účinky.

Studie zdůrazňuje důležitost zkoumání chemických a elektrických vlastností vody k lepšímu porozumění jejím biologickým účinkům. Koncentrace molekulárního vodíku by měly být zahrnuty do specifikací ERW pro klinické výzkumy a praktické aplikace. Dále výzkumníci doporučují zdůraznění zdravotních efektů molekulárního vodíku ve vzdělávacích programech a veřejné informovanosti.

H2 Ionizer PRO od H2 Medical je všestranný pomocník. Foto zdroj: H2 Medical

Jak vyrobit ionizovanou vodu? 
Alkalická ionizovaná voda je voda, která byla upravena pomocí speciálních zařízení nazývaných ionizátory vody. Proces výroby alkalické ionizované vody obvykle probíhá následovně:

  1. Filtrace vody: Nejprve je voda filtrována, aby se odstranily nečistoty, chemikálie a další kontaminanty. To může zahrnovat použití různých typů filtrů, jako jsou uhlíkové filtry, reverzní osmóza nebo iontový výměník, které pomáhají odstranit nežádoucí látky z vody.

  2. Ionizace vody: Voda je poté vedená přes ionizační zařízení, které používá elektromagnetické pole k rozdělení vody na alkalickou a kyselou složku. To se děje pomocí elektrod, které jsou vystaveny elektrickému proudu.

  3. Oddělení alkalické a kyselé vody: Během procesu ionizace se vytváří alkalická voda s vyšším pH a kyselá voda s nižším pH. Tyto dvě složky jsou následně odděleny, aby bylo možné získat alkalickou ionizovanou vodu.

  4. Kontrola pH: Pro dosažení požadované úrovně pH se často používají speciální mechanismy a senzory, které monitorují a upravují pH vody podle nastavení.

  5. Uchování a distribuce: Nakonec je alkalická ionizovaná voda uchovávána a distribuována ve speciálních nádržích nebo lahvích, aby byla k dispozici k pití nebo dalším použitím.

Pomocníkem ve vaší domácnosti může být H2 lonizer PRO. S tímto přístrojem je možné jednoduše připravit vodu pro různé každodenní potřeby. Tento ionizátor nabízí možnost přípravy vody s různými úrovněmi zásaditosti, které lze použít pro pití, vaření, mytí potravin i nádobí. Díky režimu "Acidic" lze také připravit vodu vhodnou pro čištění pleti, sterilizaci a dezinfekci. Navíc je zde možnost filtrovat vodu, což zajišťuje, že voda bude čistá a bez nečistot. Přístroj H2 lonizer PRO je vybaven automatickým čištěním elektrod a ochranným systémem teplotní ochrany pro bezpečné a spolehlivé použití. S jeho LCD displejem a dotykovou technologií CDC je ovládání pohodlné a intuitivní. Nyní je k němu navíc uhlíkový filtr s housingem zdarma. 

Zdroj: https://www.mdpi.com/1422-0067/23/23/14750#