Švýcarská firma Stadler znovu zabodovala. Její vlak Flirt H2 dosáhl Guinnessova světového rekordu za nejdelší vzdálenost 1742 mil (2803 km) bez doplňování vodíku a dobíjení baterie. Jízda probíhala 20. března na speciálním testovacím okruhu v americkém Coloradu, trvala více než 46 hodin.

Vlak prochází na okruhu v Coloradu testováním, v jeho závěru pozvali zástupci společnosti Stadler tým rozhodčích Guinnessovy knihy rekordů, aby posoudil spolehlivost a schopnosti vlaku.

Jednotka je určená pro kalifornský okres San Bernardino, půjde o první osobní vlak na vodík v USA. Se státem Kalifornie pak má Stadler rámcovou smlouvu až na 25 vodíkových jednotek.

Generální ředitel společnosti Stadler US Martin Ritter prohlásil, že společnost se zaměřuje na budoucnost železniční dopravy s alternativními pohony a snaží se neustále vyvíjet nové technologie.

„Využíváním vodíku jako čistého zdroje energie aktivně přispíváme k ochraně životního prostředí a utváříme udržitelnou a bezemisní dopravu zítřka,“ dodal Ritter.

Společnost Stadler pro účely testování vyvinula řešení v podobě zapojení palivových článků a systémů skladování vodíku do moderní produktové řady příměstských vlaků Flirt. Před testováním v Coloradu vodíkový vlak testovala ve Švýcarsku.

Pro společnost Stadler se jedná o druhý Guinnessův rekord poté, co její bateriový vlak FLIRT Akku dosáhl v roce 2021 nejdelší jízdy s bateriovou soupravou. V Německu ujel 224 km.

Stadler představil vodíkový Flirt na veletrhu InnoTrans 2022 v Berlíně jako výsledek spolupráce se San Bernardino County Transportation Authority. Jednotka se skládá ze dvou elektricky poháněných koncových vozů a agregátu uprostřed. Agregát obsahuje palivové články a vodíkové nádrže. Palivové články přeměňují vodík na elektřinu.

Elektřina se posílá do trakčního měniče a baterie pak dodává pohonu vozidla potřebnou energii. Vedle energie z vodíkových článků se do baterie ukládá i rekuperovaná energie, která vzniká při brzdění. Vlak nabízí 108 míst k sezení, maximální rychlost je 130 km/h.

Zdroj - H2-view.com, zdropravy.cz

Foto – zdroj – Stadler Rail