Kanada podepsala memorandum o porozumění o prodeji vodíku vyrobeného na jejím východním pobřeží do Německa prostřednictvím evropské nadace H2Global. Dohoda, kterou v pondělí 18. března podepsali kanadský ministr energetiky Jonathan Wilkinson a německý vicekancléř Robert Habeck, počítá se zřízením speciálního „bilaterálního okna“ prostřednictvím německé nadace H2Global na podporu obchodních transakcí mezi kanadskými výrobci a německým průmyslem.

V tomto okně se budou konat koordinované aukce nabídky a poptávky, které propojí vývozce vodíku s německými odběrateli a umožní uzavřít „komerčně závazné smlouvy“.

Iniciativa H2Global je navržena tak, aby urychlila náběh trhu s obnovitelným vodíkem prostřednictvím nástroje založeného na aukcích. Iniciativa nakupuje vodík a deriváty za konkurenceschopné globální ceny a prodává je zájemci s nejvyšší nabídkou v EU.

Robert Habeck uvedl: „Věříme, že společné finanční okno H2Global může sehrát důležitou roli při odstraňování zbývajícího cenového rozdílu. Podpoříme tak rozvoj kapacit na výrobu vodíku s cílem zvýšit jeho dostupnost.“

V návaznosti na kanadsko-německou vodíkovou alianci, podepsanou v srpnu 2022, Kanada uvedla, že tento krok podpoří Evropu v „nahrazení dovozu ruské ropy a plynu a v boji proti změně klimatu“.

Nové memorandum o porozumění mezi partnery, které původně počítalo s prvním vývozem do roku 2025, přichází necelých 12 měsíců poté, co Německo odhadlo, že 50-70 % jeho poptávky po vodíku ve výši 95-130TWh v roce 2030 bude pokryto dovozem.

Wilkinson uvedl, že toto oznámení je „důkazem“ postavení Kanady jako „globálního dodavatele čisté energie“, a dodal, že dohoda umožní vytváření udržitelných pracovních míst, hospodářský růst, snižování emisí a energetickou bezpečnost.

Jedním z klíčových projektů v rámci transatlantického partnerství je projekt World Energy GH2 Nujio'qonik v Newfoundlandu a Labradoru.

Kanadská vláda, která plánuje v první fázi vyrábět přibližně 400 000 tun ekologického čpavku, než dojde k jeho rozšíření na 1,2 milionu tun ročně, podepsala v únoru konečnou dohodu o půjčce ve výši 128 milionů kanadských dolarů na podporu jeho rozvoje.

Vláda rovněž podpořila zelený vodík a čpavek společnosti EverWind Fuels v Novém Skotsku půjčkou ve výši 125 milionů CAD.

Zdroj - h2-view.com

Foto – zdroj – Government of Canada