Zelený vodík, vytvořený z obnovitelných zdrojů energie, se stává stěžejním faktorem při hledání alternativ k fosilním palivům. V České republice začínají vznikat komerční subjekty, které se na jeho výrobu zaměřují, avšak infrastruktura pro podporu vodíkových projektů zůstává v ČR zatím nedostatečná. Evropská komise nedávno schválila finanční podporu sedmi členským zemím EU na vodíkové projekty, ale Česko z této podpory zatím neinkasuje, jak vyplývá z analýzy portálu Evropa v datech.

Cílem Evropy je stát se do roku 2050 uhlíkově neutrální, a zelený vodík hraje důležitou roli v této strategii. Vodík je považován za klíčové alternativní palivo v dopravě a může také hrát úlohu v dekarbonizaci průmyslu, díky své schopnosti skladovat energii po delší dobu. Avšak podmínkou je, aby šlo o zelený vodík, tedy ten vytvořený s minimálními emisemi. Evropská unie si klade za cíl produkovat do roku 2030 až deset milionů tun zeleného vodíku.

Česká republika zatím zaostává v zapojení do evropských vodíkových projektů. Kromě nedostatku obnovitelných zdrojů energie je také jen minimálně zastoupena ve schválené finanční podpoře sedmi členských zemí EU. I když se některé projekty týkaly výzkumu a vývoje technologií, Česko se nedostalo mezi státy, které by získaly podporu pro konkrétní vodíkové projekty.

Rostoucí zájem o vodíkové technologie v Česku
Navzdory současnému nedostatku podpory se v Česku rozvíjejí první komerční projekty zaměřené na výrobu zeleného vodíku. Tyto projekty by mohly mít významný dopad na regionální ekonomiku, především v uhelných oblastech, a současně přispět k dekarbonizaci průmyslu. Vodíkové technologie se stávají stále důležitější, což podtrhuje nedávné podpis společného vodíkového memorandum tří českých krajů Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraj.

Český trh s vodíkem čelí výzvám v podobě vyšších nákladů a nedostatečné infrastruktury. Aktualizace vodíkové strategie České republiky by mohla poskytnout rámec pro zvýšení efektivity využití vodíku a jeho integraci do energetického systému. Svaz průmyslu a dopravy ČR upozornil na nebezpečí miliardových pokut za nedodržování evropských směrnic a na negativní dopady na ekonomiku a zaměstnanost, pokud Česko nezvýší investice do vodíkových technologií.

Globální spotřeba vodíku roste, za rok 2022 dosáhla rekordních 95 megatun, což představuje meziroční zvýšení o tři procenta. Na zelený vodík připadala jedna megatuna. Vodíkovému trhu v současné době dominuje Čína, za ní je v produkci Severní Amerika.

Zdroj: ČTK