Maroko investorům vyčlení až milion hektarů (10 000 kilometrů čtverečních) půdy pro ekologické vodíkové projekty, uvedl úřad premiéra Azize Akhannoucha. Podle marocké Vlády již o rozvoj zeleného vodíku nebo jeho derivátů v zemi projevila zájem „téměř stovka“ domácích i mezinárodních investorů.

Vláda plánuje zpočátku přidělit developerům 3 000 kilometrů čtverečních rozdělených na pozemky o rozloze 100 až 300 kilometrů čtverečních, informuje server Hydrogeninsight.

Pro srovnání, Omán - další země, která se snaží prosadit jako vývozce zeleného vodíku - vyčlenil pro rozvoj projektů H2 celkem 50 000 km2. Doposud přidělené ománské pozemky měly rozlohu od 100 do 300 km2 a na každém z nich se očekává, že se na nich budou realizovat projekty na výrobu stovek tisíc tun zeleného vodíku.

Další podrobnosti o tom, jak bude marocká vláda přidělovat pozemky developerům, a o dodatečných pobídkách v rámci režimu podpory však zatím nebyly zveřejněny.

Obecně se uznává, že samotné Maroko má více než 446 000 km2 půdy (bez Západní Sahary, která má sama o sobě 266 000 km2 ), což znamená, že země v rámci nabídky vodíku fakticky nabízí přibližně 2 procenta své rozlohy výrobcům zeleného vodíku.

Společnost Total Eren, nyní plně vlastněná TotalEnergies, si v roce 2022 údajně zajistila od marocké vlády 1 700 km2 ve správní oblasti Guelmim-Oued Noun pro projekt zeleného vodíku v hodnotě 100 miliard dirhamů (9,9 miliardy USD), který čerpá z 10 GW větrné a solární energie.

Maroko bylo často vyzdvihováno jako významný potenciální vývozce do EU, protože může využít silných větrných a solárních zdrojů k výrobě levného zeleného vodíku a zároveň je stále dostatečně blízko Evropě, aby mohlo vyvážet plyn plynovodem.

Marocká vodíková strategie počítá s domácí poptávkou po 4TWh (přibližně 121 000 tun) ročně, například od státního výrobce hnojiv OCP, a s vývozním trhem 10TWh (přibližně 303 000 tun) ročně do roku 2030.

EU si již stanovila cíl dovážet do tohoto roku 10 milionů tun vodíku.

zdroj - hydrogeninsight.com

foto – zdroj – Hydrogen Fuel News