Společnosti Veolia Energie ČR a D-energy úspěšně dokončily jeden z největších projektů garantovaných úspor energie v České republice. Psychiatrická nemocnice Bohnice se tak může pochlubit nejen výraznými finančními úsporami a energetickou efektivitou, ale také inovativním přístupem k udržitelnosti, který zahrnuje využití vodíku.

Náročná realizace s ohledem na památkovou ochranu
Realizace projektu zahrnovala široké spektrum stavebních a technologických opatření, včetně výměny potrubí, rekonstrukce oken a zavedení nového systému měření a regulace. Reda Rahma, ředitel skupiny Veolia Energie, zdůrazňuje: "Prokázali jsme, že zvládneme i velký komplexní projekt v rozlehlém areálu, navíc s památkově chráněnými budovami."

Součástí rozsáhlého projektu bylo také zkoumání a implementace inovativních technologií s ohledem na využití vodíku. Tento vysoce energeticky efektivní zdroj energie nabízí široké možnosti v oblasti udržitelného rozvoje. Psychiatrická nemocnice Bohnice se tak stala jedním z průkopníků v integrování vodíkové technologie do svých energetických systémů.

Vlastní i veřejné zdroje
Smlouva mezi Psychiatrickou nemocnicí Bohnice a konsorciem společností Veolia Energie ČR a D-energy byla podepsána v roce 2022, následně byly prováděny energetické revize a realizace opatření. Práce navíc probíhaly za plného provozu nemocnice, a to až do listopadu roku 2023. Rozsahem a celkovými náklady ve výši přes 600 milionů korun se zakázka řadí mezi největší projekty EPC v České republice. Ředitelka nemocnice Zuzana Barboríková zdůrazňuje význam kombinace dotace a zaručených úspor: „Investice nad rámec dotace jsou spláceny z ušetřených peněz. Jinak bychom si tak rozsáhlou rekonstrukci nemohli dovolit. Ušetříme třetinu nákladů za energie ve srovnání se stavem před realizací, a to je významná položka v našich provozních nákladech." Pro realizaci tohoto náročného projektu využila nemocnice kromě financování metodou EPC také dotace z Operačního programu Životní prostředí a programu Nová zelená úsporám, který chce nyní ministerstvo rozšířit.

Komplexní opatření pro úsporu energie a vody
Rekonstrukce zahrnovala nejen modernizaci výměníkových stanic a tepelných rozvodů, ale také instalaci úsporných zařízení, jako jsou termostatické ventily, perlátory a úsporné sprchy. Součástí projektu byla také výměna osvětlení za úspornější LED světla. Významnou část zakázky představovaly stavební práce, zahrnující výměnu či repasi více než 3000 kusů oken a dveří či zateplení stěn, střech a půdních prostor jednotlivých budov o celkové ploše přes 20 tisíc m2. Při rekonstrukci historických, památkově chráněných otvorových výplní část prošla odbornou repasí a část byla nahrazena věrnými replikami s významně lepšími tepelně technickými parametry.

Jednatel společnosti D-Energy Eduard Paulík upozorňuje na časový tlak při realizaci projektu, který probíhal za plného provozu nemocnice. Nicméně díky spolupráci všech zúčastněných subjektů byl projekt dokončen v termínu. „Harmonogram byl na dny, téměř bez rezerv a musím poděkovat všem, kteří se na projektu podíleli a pomohli jej dokončit v termínu. Rozhodně to nebyla samozřejmost.“

Výhody dlouhodobých úspor
Desetileté období garantovaných úspor energie zahrnuje i energetický management, který bude průběžně vyhodnocovat dosažené úspory a maximalizovat je. Kumulativně má nemocnice uspořit minimálně 147 milionů korun za 10 let.

Projekty jako je ten v Psychiatrické nemocnici Bohnice přinášejí nejen úsporu finančních prostředků, ale také snižují emise CO2 a přispívají k energetické soběstačnosti a plnění evropských cílů. Česká republika musí zrychlit tempo renovací budov, aby dosáhla stanovených energetických účinností a dekarbonizace a využití energetických služeb je jedním z prostředků, jak tohoto cíle dosáhnout.

Foto a text zdroj: Veolia