Jednotka společnosti ORLEN Laboratorium pro testování rafinérských produktů v Trzebinii je první laboratoří v Polsku a třetí na světě, která získala akreditaci pro pokročilé metody testování vodíku pro automobilový průmysl. Pozitivní hodnocení Polského akreditačního centra má pro výrobce vodíku - společnost ORLEN Południe - klíčový význam. Ještě letos chce ORLEN Laboratorium získat akreditaci i pro svou druhou laboratoř ve Włocławku, kde zároveň brzy vznikne vodíkový hub.

Od 1. ledna 2025 bude mít každá vodíková laboratoř pro účely certifikace výrobků povinnost mít akreditovanou každou metodu zkoušení kvality vodíku a proces odběru vzorků vodíku. Jednotka pro testování rafinérských produktů v Trzebinii akreditaci získala téměř rok před zákonnými požadavky, což umožňuje okamžité zahájení dalších prací na zavádění vodíku pro automobilový průmysl. Velkou výhodu z toho čerpá výrobce vodíku, společnost ORLEN Południe, která bude těžit z možnosti nechat si certifikovat produkci vodíku a provádět další zkoušky v akreditované laboratoři.

„Vodík jako klíčový faktor umožňující přechod na novou energetiku hraje důležitou roli i ve strategické vizi skupiny ORLEN. Abychom zdůraznili náš závazek vůči tomuto palivu, vyčlenili jsme do roku 2030 na související investice 7,4 miliardy zlotých, přičemž se zaměřujeme především na vodíkovou mobilitu. Rozšiřujeme infrastrukturu pro tankování vodíku, spouštíme stanice pro autobusy, nákladní a osobní automobily a zároveň testujeme první lokomotivu na vodíkový pohon," říká Grzegorz Jóźwiak, vedoucí kanceláře vodíkových technologií a syntetických paliv společnosti ORLEN.

Tři roky příprav

Úspěšné akreditaci zkušební jednotky v Trzebinii, která je průkopníkem v Polsku, předcházely tři roky příprav, za nimiž stála strategická spolupráce s britskou National Physical Laboratory, předním institutem pro testování vodíku v automobilovém průmyslu. Program zkoušek způsobilosti, k němuž byla polská laboratoř na základě této spolupráce přizvána, potvrdil její způsobilost a opravňoval ji k podání žádosti o akreditaci jako jedno ze čtyř zařízení na světě.

V roce 2023 uvedla společnost ORLEN Laboratorium do provozu svou druhou laboratoř pro testování vodíku pro automobilový průmysl v Centru pro testování hnojiv a životního prostředí ve Włocławku, která bude poskytovat služby laboratorních analýz pro nově spuštěný vodíkový hub ve Włocławku.

V souladu s aktualizovanou strategií do roku 2030 skupina ORLEN rovněž rozšiřuje síť nepřetržitých vodíkových čerpacích stanic, a to jak v Polsku, tak i na mezinárodní úrovni. V České republice mohou motoristé tankovat vodík již na čerpacích stanicích ORLEN Benzina v Praze a Litvínově.  To je však pouze začátek, protože síť skupiny ORLEN se má během příštích šesti let rozšířit na více než 100 vodíkových čerpacích stanic v Polsku, České republice a na Slovensku.

zdroj – ORLEN

foto – zdroj – ORLEN