Do pilotní aukce Evropské vodíkové banky pro výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů v Evropě přišlo 132 nabídek od projektů ze 17 evropských zemí. Podle serveru Argus ale bude zřejmě úspěšná jen jejich malá část.  Druhé, větší kolo aukce bude pravděpodobně zahájeno až na podzim místo plánovaného termínu na jaře 2024.

Výše podpory pro úspěšné projekty v této pilotní aukci je 800 milionů eur. Finanční prostředky budou poskytovány v rámci Inovačního fondu ve formě fixního příplatku na každý kilogram vyrobeného a certifikovaného obnovitelného vodíku po dobu 10 let. Maximální výše fixního příplatku, o který účastníci v aukci soutěží, je 4,50 EUR/kg (zhruba 113 EUR/MWh). Tento strop bude přezkoumám v následujících kolech aukcí a v případě potřeby může dojít k jeho úpravě.

Pilotní aukce zahájená v listopadu 2023 byla ukončena v únoru 2024. Nabídky byly předloženy celkově na 132 projektů v 17 různých zemích, což znamená, že průměrný příkon elektrolyzérů na projekt byl 64,4 MW. Podle Evropské komise tyto projekty mohly dohromady vyrobit 880 000 t vodíku z obnovitelných zdrojů ročně, což by téměř pokrylo 10 % z 10 milionů t/rok domácí produkce, kterou si blok stanovil v rámci iniciativy REPowerEU.

„Žádosti jsou již podány a nadšená reakce trhu na pilotní aukci ukazuje, že evropský vodíkový průmysl je připraven na rozšíření! Obnovitelný vodík je důležitým řešením v úsilí Evropy o dosažení klimatické neutrality do roku 2050. (…) Nyní máme k dispozici systém, který poskytuje účinnou a cílenou veřejnou podporu v plném souladu s potřebami trhu,“ uvedl Kurt Vandenberghe, šéf generálního ředitelství Evropské komise pro oblast klimatu.

Uspěje jen malá část nabídek

Vzhledem k tomu, že rozpočet aukce byl omezen na 800 mil. eur (861 mil. USD), bude však podle serveru Argus pravděpodobně úspěšná pouze malá část nabídek. EU stanovila horní hranici fixní prémie ve výši 4,50 EUR/kg, úspěšné nabídky však budou pravděpodobně výrazně pod touto hranicí, protože budou vybrány projekty požadující nejnižší částku podpory.

To se dá usuzovat i z již proběhlé dánské aukce, ve které byly úspěšné nabídky ve výši přibližně 0,85 EUR/kg. Při této ceně by rozpočet evropské pilotní aukce stačil na dotaci pro přibližně 94 100 tun vodíku ročně, tedy méně než 12 procent z potenciálních 880 000 tun ročně. Aby rozpočet stačil na podporu pouze jedné třetiny nabídek, ty úspěšné by musely dosahovat v průměru kolem 0,27 EUR/kg.

Pět let na zahájení výroby

Evropská výkonní agentura pro klima, infrastrukturu a životní prostředí (CINEA), která je prováděcím orgánem programu, bude úspěšné žadatele informovat do dubna až května. Grantové dohody by měly být podepsané do listopadu 2024. Vybrané projekty pak budou mít pět let na zahájení výroby, což znamená, že by měly být uvedeny do provozu nejpozději do listopadu 2029.

Komise plánuje zahájit druhé kolo aukce vodíkové banky do konce roku. Dojde proto zřejmě k posunu původního plánu spustit druhé kolo aukce na jaře 2024. Druhá aukce by nicméně mohla mít výrazně vyšší rozpočet, až 2,2 miliardy eur, pokud jej členské státy dál nenavýší. Celkově má Evropská vodíková banka z Evropského inovačního fondu vyhrazený rozpočet ve výši 3 miliardy eur.

zdroj – Evropská komise, argusmedia.com

foto zdroj – Evropská komise