Přírodní zdroje vodíku jsou hojnější, než se očekávalo, a mohly by pokrýt energetické potřeby na celá staletí, ukazuje studie americké geologické služby. Informuje o tom odborný časopis Financial Times. Geologové signalizují začátek nové energetické „zlaté horečky“ pro vodík vznikající přirozeně uvnitř Země.

Podle nepublikované studie americké geologické služby (US Geological Survey) se v podzemních zásobnících po celém světě nachází až 5 bilionů tun vodíku.

Vedoucí projektu Geoffrey Ellis při prezentaci výsledků na výročním zasedání Americké asociace pro rozvoj vědy v Denveru uvedl: „Většina vodíku je pravděpodobně nedostupná, ale i několik málo procent by mohlo pokrýt veškerou předpokládanou poptávku - 500 milionů tun ročně - na stovky let.“

Poptávka po vodíku jako palivu a průmyslové surovině, zejména k výrobě čpavku pro výrobu hnojiv, byla dosud uspokojována hlavně chemickým reformingem plynu, který je tvořen převážně metanem. Výsledkem je „modrý vodík“ - pokud jsou zachyceny emise uhlíku - nebo „šedý vodík“, pokud zachyceny nejsou.

Menší množství se vyrábí štěpením vody elektrolýzou s využitím obnovitelných zdrojů energie, jde o tzv. zelený vodík.

Mengli Zhang z Colorado School of Mines však uvedl, že využití přírodního vodíku - známého také jako geologický nebo zlatý vodík - by bylo čistší a levnější než modrý nebo zelený vodík. „Nastává zlatá horečka pro zlatý vodík,“ řekla na konferenci.

Tyto vyhlídky začínají přitahovat zájem investorů. Americký start-up Koloma získal v loňském roce 91 milionů dolarů od fondů včetně Breakthrough Energy Ventures Billa Gatese – připomíná Financial Times.

Americká společnost Natural Hydrogen Energy provedla průzkumný vrt v Nebrasce. „Bude trvat několik let, než se rozběhne komerční výroba,“ řekl Viacheslav Zgonnik, výkonný ředitel. „Děláme vše pro to, abychom se tam dostali rychleji.“

Dřívější vědecké názory tvrdily, že v blízkosti zemského povrchu se pravděpodobně vyskytuje jen málo čistého vodíku, protože by byl spotřebován podzemními mikroby nebo zničen geochemickými procesy.

Geologové se však nyní domnívají, že vodík vzniká ve velkém množství při reakci některých minerálů bohatých na železo s vodou.

Přírodní zásoby vodíku nyní odborníci nacházejí po celém světě. Nedávno vědci oznámili, že z chromitového dolu Bulqizë v Albánii proudí více než 200 tun vodíku ročně. A za místo zrodu těžby přírodního vodíku je často považována třeba i vesnice Bourakébougou v Mali.

Zdroj – Financial Times, US Geological Survey

Foto – zdroj – h2-view.com, US Geological Survey