Aerolinky Air New Zealand se chtějí stát průkopníkem v oblasti ekologických letadel na vodíkový pohon. Využití vodíku coby zeleného paliva aktuálně spolu s dalšími třemi partnery testují na letišti ve Wellingtonu - k pohonu elektrických letištních vozidel.

Čtyři významné novozélandské firmy spolupracují na premiérovém testování vodíku v novozélandském leteckém prostředí. Jmenovitě jde o Air New Zealand, Wellington Airport, Toyotu New Zealand a Hiringa Energy. Před několika dny zástupci firem oznámili podrobnosti o celém projektu zkušebního využití vodíku k nabíjení elektrických vlečných a servisních vozidel společnosti Air New Zealand na letišti Wellington.

Podle senior manažera aerolinek pro udržitelnost Jacoba Snelgrovea chce být Air New Zealand tuzemským průkopníkem komerčního nasazení ekologických letadel poháněných vodíkem. Jak dodal, toto palivo se začíná celosvětově používat v oblasti veřejné dopravy včetně lodní.

„Letadla jsou dalším logickým krokem a v zámoří již probíhají úspěšné letové testy. Největší výzvou zde na Novém Zélandu je nastavení zásobování, dopravy a infrastruktury pro podporu tankování letadel. Tato zkouška je prvním důležitým krokem, který umožní rozvoj systému.“

Zkouška je zároveň vůbec prvním využitím vodíku na novozélandském letišti. Partneři doufají, že se díky testům dozvědí více o možnostech nabíjení a získají poznatky o případných provozních problémech.

Pro potřeby zkoušky poskytla Toyota Nový Zéland palivový článek, který využívá vodík k výrobě elektřiny, přičemž dodávky bude koordinovat novozélandská společnost Hiringa Energy zabývající se čistou energií.

Zkušební provoz založený na zeleném vodíku na letišti ve Wellingtonu potrvá do 15. března.

Využívání zeleného vodíku na Novém Zélandu má přitom o to větší potenciál s ohledem na to, že země ve velké míře již více než sto let využívá čistou vodní energii.

Jedná se o hlavní obnovitelný zdroj energie na Novém Zélandu, který v průměru ročně zajišťuje přibližně 57 % národních energetických potřeb. Vodní energie se vyrábí především na Jižním ostrově a spotřebovává se především na Severním ostrově.

zdroj – https://www.airnewzealandnewsroom.com/

foto – zdroj – wikipedia.org