Německá vesnice Schopsdorf se významně zapsala historie využívání vodíku v domácnostech. Tři roky tam zjišťovali, jestli je možné do směsi zemního plynu přidávat také vodík. Podle nedávno zveřejněných výsledků se ukazuje, že dvacetiprocentní příměs vodíku fungovala bezchybně. 

Projekt zaštítil Německý plynárenský a vodárenský svaz (DVGW). Vodík zavedl na 35kilometrovém úseku rozvodné sítě plynu společnosti Avacon v Schopsdorfu v regionu Jerichower Land. Ta zásobuje zemním plynem přibližně 350 zákazníků sítě. Podle DVGW byl úsek středotlaké distribuční sítě z 90. let minulého století pro tento projekt obzvláště vhodný, protože zde instalovaná infrastruktura je reprezentativní pro celou distribuční síť plynu společnosti Avacon.

Podle DVGW bylo v oblasti projektu instalováno 352 zařízení od 30 výrobců. To pokrývá široké spektrum možných technologií zařízení.

Díky projektu získal svaz důležité poznatky o podobnosti zemního plynu a vodíku. Ty budou nyní zapracovány do předpisů tak, aby se zvýšila právní jistota provozovatelů sítí. V budoucnu tak – v případě, že DVGW poskytne podporu v oblasti bezpečnosti – už nebude nutné zkoušet všechna jednotlivá zařízení pro přívod vodíku. Místo toho budou stačit namátkové zkoušky plynových spotřebičů.

Obavy obyvatel zažehnány

Na konci projektu se více než 90 % účastníků vyslovilo pro využití vodíku v plynové síti. Mnozí překonali své počáteční výhrady. Frank Schwermer, jednatel společnosti Avacon Netz GmbH, řekl: „Jsme obzvláště hrdí na to, že se projektu zúčastnily všechny dotčené domácnosti ve studované oblasti a že jsme v závěrečném průzkumu mezi zákazníky získali velmi dobré výsledky.“

Také náhodné vzorky spotřebičů provedené mezi jednotlivými fázemi míchání byly „konzistentně pozitivní“. Kromě toho všechny spotřebiče vykazovaly během fází míchání nižší emise CO2 a oxidů dusíku. To znamená, že při použití směsi plynu s 20 % vodíku bylo možné ušetřit 7 % CO2. Modernizací topného spotřebiče je možné snížit emise CO2 přibližně o 17 %. Při zohlednění obou faktorů to znamená potenciál úspory 23 % CO2.

Předseda představenstva DVGW Gerald Linke vysvětlil, že předložené důkazy by mohly hrát důležitou roli při rozhodování o vytápění obcí.

„Náš společný projekt působivě prokázal, že jsou otevřeny dveře pro rychlou absorpci značného množství vodíku prostřednictvím stávající plynové infrastruktury i pro provoz připojených spotřebičů. Dodávku vodíku tak lze rozšířit ve velkém měřítku a stávající spotřebiče lze na vodík převést en bloc,“ uvedl Linke.

Společný projekt připravil půdu pro praktické úpravy předpisů. Podíl vodíku lze nyní podle zástupců DVGW postupně zvyšovat, aniž by byly ohroženy bezpečnostní standardy. Svaz plánuje vyžádat si informace o kompatibilitě s vodíkem od všech známých výrobců spotřebičů a v průběhu roku 2024 je implementovat do své databáze.

zdroj: DVGW

foto zdroj: DVGW