Tým vědců z Texaské univerzity v Austinu se pokouší najít způsob, jak uměle napodobit jeden z přirozeně probíhajících procesů, při kterém v podzemí vzniká přírodní vodík. Projekt by podle nich mohl změnit pravidla hry pro přechod na novou energetiku.

Tým z univerzitního Institutu ekonomické geologie zkoumá soubor katalyzátorů, které by mohly nastartovat přirozený geologický proces serpentinizace, při němž se z hornin bohatých na železo uvolňuje vodík jako vedlejší produkt chemických reakcí při vysokých teplotách.

„Přírodní akumulace geologického vodíku se nacházejí po celém světě, ale ve většině případů jsou malé a neekonomické. To je pro náš výzkum výzva,“ uvedla Esti Ukar, členka výzkumného týmu.

„Pokud bychom mohli pomoci získat větší objemy vodíku z těchto hornin tím, že bychom řídili reakce, které by v přírodě probíhaly několik milionů let, myslím, že geologický vodík by mohl skutečně změnit pravidla hry."

Univerzitní tým nedávno získal grant ve výši 1,7 milionu dolarů od Agentury pro pokročilé výzkumné projekty - energetika (ARPA-E) amerického ministerstva energetiky.

K serpentinizaci obvykle dochází při vysokých teplotách. Pomocí přírodních katalyzátorů, které obsahují nikl a další prvky platinové skupiny, se tým snaží stimulovat výrobu vodíku při nižších teplotách a v hloubkách snadno přístupných dnešním technologiím. Právě v těchto hloubkách se po celém světě nacházejí horniny bohaté na železo.

Tým bude zkoumat použití katalyzátorů na řadě hornin bohatých na železo, které se nacházejí v Severní Americe: mafické bazalty v Iowě, páskované železité formace ve Wyomingu a ultramafické horniny na Středozápadě.

Tým Texaské univerzity v Austinu byl jedním z 11 projektů zaměřených na umělou výrobu geologického vodíku, kterým aktuálně agentura ARPA-E udělila granty v celkové výši téměř 14 milionů dolarů.

zdroj - The University of Texas at Austin

foto - zdroj: The University of Texas at Austin