Čtyřleté úsilí českých vědců se vyplatilo. Skupina výzkumníků objevila způsob úspěšné izolace triterpenů z přírodních zdrojů, jako jsou například slupky jablek, nať rozmarýnu či játra žraloků. Cílem projektu je využití triterpenů pro léčivé účely. Už nyní jsou na trhu produkty H2 Slim&Fit nebo H2 Immunity drink s molekulárním vodíkem, které upravené triterpeny obsahují.

Nový přístup v léčbě: Úspěšná izolace
Triterpeny jsou přírodní organické sloučeniny, které se vyskytují v mnoha rostlinách, v mořských organismech a houbách. Skvalen, jeden z derivátů triterpenů, se nachází v rostlinných olejích, játrech žraloků, a dokonce i v lidském těle – je jednou ze složek kožního mazu. Triterpeny jsou základem pro mnoho esenciálních olejů, pryskyřic, ale i některých rostlinných pigmentů. Mají širokou škálu biologických a léčivých vlastností, včetně protizánětlivých, antivirových, antimikrobiálních, protinádorových a hepatoprotektivních účinků.

„Přesto jejich využití značně limitují obtíže při chemické izolaci těchto látek z přírodních zdrojů. A také nutnost fyzikální modifikace k vyvolání požadovaného farmakologického efektu,“ vysvětluje Milan Krajíček, vedoucí výzkumu a vývoje společnosti K2pharm.

A právě na hledání co nejvhodnějších přírodních zdrojů triterpenů, vývoj izolačních metod, které splňují předpoklady pro jejich využití při výrobě vhodných lékových forem se tým výzkumníků zaměřil. Tým vědců, který se na projektu podílel, zahrnoval zástupce Výzkumného ústavu organických syntéz, Fakultní nemocnice Hradec Králové a společnosti K2pharm.

Během čtyř let bádání se podařilo vyvinout stabilní lékové formy triterpenů s vysokou biologickou aktivitou, což potvrdil i malý klinický test. „Výsledek projektu přinesl zcela nový přístup v použití triterpenů s pozitivními účinky v mnoha medicínských aplikacích," doplnil předseda Technologické agentury ČR (TA ČR), Petr Konvalinka.

Jedním z hlavních zjištění projektu je, že triterpeny mají pozitivní účinky na lidský organismus, napomáhají lepšímu trávení, přirozenému krevnímu oběhu, udržování krevního tlaku a posilování imunity.

Farmaceut Krajíček je tvůrcem několika výrobků, které nejen, že triterpeny obsahují, ale také stimulují tvorbu vodíku ve střevech. Na foto na konferenci H2 MedTech 2023. Foto: H2 Global Group

Zlepšení lidského zdraví a potenciál v průmyslu
Triterpeny mají široké spektrum využití, ať už v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu. „Ověřením se potvrdilo, že námi nově vyvinuté přípravky navíc přispívají ke snížení rizika rozvoje inzulinové rezistence, obezity, cukrovky 2. typu a metabolického syndromu,“ popisuje vedoucí výzkumného týmu z Fakultní nemocnice Hradec Králové Zdeněk Zadák. Mimo to vědci přišli na to, že triterpeny chrání DNA ve spermiích. Triterpeny se totiž skládají ze šesti izoprenových jednotek. Významný je zejména skvalen, který se využívá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

„Význam skvalenu jako molekuly s metabolickým a ochranným efektem před poškozením DNA spermií a lymfocytů se uplatní zejména v industriálně rozvinutých zemích, kde je zvýšená expozice chemickými látkami, xenobiotiky různého druhu i ionizujícím zářením například v medicínské diagnostice,“ vysvětli Zadák.

Vědci varují, že přestože jsou triterpeny dostupné v některých přípravcích na trhu, jejich stabilita a biologická dostupnost nebyly dosud řešeny. Proto se zaměřili na hledání vhodných přírodních zdrojů triterpenů a vývoj izolačních metod, které splňují požadavky pro výrobu účinných lékových forem.

Projekt podpořený TA ČR ukazuje nové možnosti využití triterpenů pro zlepšení lidského zdraví a naznačuje potenciál triterpenů v různých průmyslových odvětvích, včetně kosmetického a farmaceutického průmyslu.

Revoluční vodíkové produkty
Vědci dosáhli průlomu v izolaci léčivých triterpenů z přírodních zdrojů, což otevírá nové možnosti v oblasti zdravého životního stylu a wellness. Díky této inovaci byly vyvinuty revoluční produkty H2 Fit&Slim a H2 Drink, které již využívají tyto izolované látky k podpoře zdraví a vitality.

„Triterpeny blokují vstřebávání sacharidů a ty jsou pak využity mikrobiotou v tlustém střevě k produkci molekulárního vodíku. Produkovaný vodík proniká do celého těla, pomalu z něj volně uniká, ale hlavní cesta eliminace jsou plíce, proto se dá velmi dobře v dechu měřit,“ vysvětluje Milan Krajíček.

H2 Fit&Slim je speciálně formulovaný doplněk stravy, který cílí na podporu hubnutí a zlepšení metabolického zdraví. Tento produkt kombinuje výhody triterpenů s dalšími přírodními složkami, aby podpořil efektivní správu tělesné hmotnosti a zároveň posílil celkovou pohodu.

PRODUKT H2 SLIM&FIT OBSAHUJE VÝTAŽEK OLIVOVNÍKU, KTERÝ OBSAHUJE TRITERPENY A DALŠÍ PŘÍRODNÍ SLOŽKY. ZÁROVEŇ STIMULUJE PRODUKCI MOLEKULÁRNÍHO VODÍKU VE STŘEVECH. FOTO: H2 PHARM

Na druhé straně, H2 Drink představuje hydratační řešení, které je obohaceno o léčivé triterpeny, poskytující nejen osvěžení, ale také podporu imunitního systému a zlepšení celkové vitality těla. Tento nápoj je ideální pro ty, kteří hledají přirozený způsob, jak zvýšit svou energii a podpořit své zdraví bez použití syntetických aditiv.

Oba produkty, H2 Fit&Slim a H2 Drink, jsou příkladem toho, jak moderní věda a inovace mohou být využity k vytvoření řešení, která podporují zdravý životní styl a pomáhají lidem cítit se lépe. Díky využití léčivých triterpenů izolovaných z přírodních zdrojů, tyto produkty nabízejí účinnou a bezpečnou cestu k dosažení zdravotních a wellness cílů.

„Molekulární vodík, který je vyprodukován naší mikrobiotou má velmi silné antioxidační účinky, působí proti zánětům, nejblíže střevům jsou játra, a tak jsou prokazovány hepatoprotektivní účinky. A to nejen u chronických pijáků alkoholu, ale i mnoho léčiv je toxických na naše játra. Vedle jater jsou ledviny, a tak mnoho klinických testů prokázalo i ochranný účinek na ledviny. Tím, že je vodík vylučován plícemi, má také ochranný účinek na epitel dýchacího traktu, což se hodí zvláště v dnešní době nejen u chřipek, ale i u postkovidu. Našimi testy bylo prokázáno i mírné snížení tlaku krve a úlevě od bolesti na hrudi související s kardiovaskulárními chorobami,“ uzavírá farmaceut Krajíček.