Přestože původně měl vodíkové autobusy pro městského dopravce zajistit polský Solaris, nakonec se na základě celoevropského výběrového řízení dodavatelem stane společnost CaetanoBus. Do konce roku 2025 bude ve Vídni jezdit deset jejích městských vodíkových autobusů s technologií od Toyoty.

Vídeňský dopravní podnik - společnost Wiener Linien – pokračuje v dekarbonizaci svého autobusového parku. Nedávno kompletně proměnila první dvě linky na plně elektrické a teď oznámila výsledek tendru na vodíkové autobusy s celoevropskou účastí. Nejlepším uchazečem se v několikastupňovém procesu stal portugalský výrobce CaetanoBus spolu s Toyotou. Dopravní podnik od nich obdrží v průběhu roku 2025 deset autobusů „H2.City Gold“, které budou poháněny technologií palivových článků Toyota.

Dvanáctimetrové bezbariérové autobusy budou tankovat na vodíkové čerpací stanici provozované společnostmi Wien Energie a Wiener Netzen v autobusové garáži v Leopoldau.

„V posledních letech jsme vyzkoušeli různé vodíkové autobusy, zejména v létě v extrémních vedrech, a tedy za ztížených podmínek. Na rozdíl od elektrobusů, které mají v létě větší dojezd než v zimě, jsou horké podmínky pro vodíkové autobusy náročnější. Naše ambice jsou vysoké: chceme snížit emise při zachování kvality služeb. Městský autobus Caetano se v našich testech velmi osvědčil. V budoucnu bude naše cestující vozit po městě s nulovými emisemi, tiše a čistě,“ uvedla Gudrun Senk, jednatelka společnosti Wiener Linien pro technickou oblast.

Vodíkové autobusy budou jezdit na lince 39A mezi Heiligenstadtem a Sieveringem. Vzhledem ke stoupání, krátkým vzdálenostem mezi zastávkami a vysokému počtu cestujících se jedná o jednu z nejnáročnějších linek ve městě, a proto jsou podle zástupců dopravního podniku vodíkové autobusy pro tuto trasu obzvláště vhodné.

Původně společnost vypsala výběrové řízení na vodíkové autobusy společně s elektrobusy. Po intenzivních testech s vodíkovým autobusem od tehdy nejlepšího uchazeče (jednalo se o společnost Solaris Austria – pozn. red.) se ukázalo, že toto vozidlo není pro náročné použití v městské dopravě ve Vídni ideální. Společnost Wiener Linien proto okamžitě vypsala nové výběrové řízení na nákup deseti vodíkových autobusů. To bylo nyní dokončeno a linka 39A může být do konce roku 2025 plně přestavěna pro využívání vodíkového pohonu.

Zdroj – Wiener Linien

Foto – zdroj – Wiener Linien