Další český jednorožec na obzoru? Vodík – nejjednodušší a zároveň nejrozšířenější prvek ve vesmíru. Jeho potenciál je nekonečný, stejně jako příběh společnosti H2 Global Group, která umí vodík přetavovat do zlata moderní doby. Jejich aktivity přesahují za hranice běžného vnímání, těží z něj hlavně medicínu, ale také mobilitu i energetiku a na konci roku otevřela se svou světově unikátní H2MedTech lékařskou konferencí i brány vzdělávání pro mnoho odborníků. Tahle „výbušná“ alchymie se promítá i do čísel – valuace společnosti překročila podle nejnovějšího znaleckého posudku 309 milionů korun. A už se kolem točí další investoři, kteří si nechtějí tento výbušný potenciál vodíku nechat ujít a letos plánují do společnosti nainvestovat miliardu!

Představte si vodík jako semínko, zaseté ve správnou chvíli na úrodné pole. H2 Global Group má tu schopnost vidět potenciál tam, kde jiní vidí pouze prázdnou půdu. Růst společnosti v posledních čtyřech letech je důkazem, že když investujete chytře, výhodně a inovativně, úroda přijde. Podle Martina Fraise, ředitele H2 Investment, je klíčem k úspěchu investování do těch projektů, které představují výrazný obchodní posun. A nejen v oblastech, které byly tradičně spojeny s vodíkem, jako je energetika nebo mobilita, ale také v medicíně, zemědělství, a dokonce i veterině.

„Za poslední 4 roky firma raketově rostla. První emise dluhopisů byla v roce 2019, tehdy začaly první vstupy investorů do naší společnosti. První to byly privátní zdroje několika investorů, následně vznikl systémový produkt schválený ČNB. Díky této emisi společnost položila základy širokého portfolia oblastí, ze kterých dnes skupina H2 těží své obchodní úspěchy, a kterými si firma potvrdila, že využití vodíku v medicíně má velmi vysoký přínos a mezioborový přesah.“

A tomu odpovídá i hodnota, kterou vyčíslila ve svém posudku znalkyně Kateřina Valentová Worschová. Ten byl vyhotoven dne 27. prosince 2023 s platností ke dni 30. listopadu 2023. Posudek obsahuje 40 stran textu a 2 přílohy a stanovuje, že obvyklá hodnota know-how byla stanovena na 309 329 000 Kč.

„Pro ocenění byla použita metoda diskontovaných peněžních toků ve variantě equity. Znalkyně vycházela z dat poskytnutých společností a veřejně dostupných informací,“ vysvětluje viceprezident pro finance H2 Global Group Květoslav Chytil. „Oceňované know-how zahrnuje patenty, ochranné známky, užitné vzory a doménová jména ve vlastnictví H2 Global Group a jejích dceřiných společností. Prodejní strategie společnosti zahrnuje rozvoj online prodeje, expanze na zahraniční trhy a spolupráci s distributory.“

Druhý prospekt ČNB
Rok 2024 bude výjimečnou možností pro nové vodíkové nadšence. Vychází druhý prospekt ČNB skupiny H2 Global Group. „Nově vydávaný prospekt budeme rozšiřovat na investici v délce 3, 5 a 7 let s možností konvertovat zapůjčenou částku do akciového poolu skupiny. Nyní je již zaměřen na člověka i nové technologie a obory mimo něj – např. mobilita, virtuální realita, zemědělství a veterina. Společnost v letošním roce zacílila také do projektů spojených s vodíkem jako je rehabilitace přímo v nemocničních zařízeních a výrobní samostatnost,“ vysvětluje ředitel investic vodíkové skupiny Frais. 

„Zahájení prodeje prospektu je plánováno od 2. kvartálu 2024. V rámci akvizic, které plánujeme, bude H2 Investment do svého fondu nabírat projekty z mateřské skupiny i mimo ni, například z oblasti pěstování potravin, virtuální reality a měřících technologií,“ dodává Květoslav Chytil.

„Investici budeme realizovat několika distribučními kanály – hlavním je prostřednictvím H2 Invest. Pokud někoho možnost podílet se na vodíkové budoucnosti zaujala, může se s námi jednoduše spojit prostřednictvím našich stránek H2Invest.cz,“ vysvětluje Martin Frais za H2 Investment.

Zájem o vodíkové technologie stále roste - a to nejen v oblasti mobility a energetiky. Foto vygenerováno AI

Doba vodíková už započala
H2 Global Group chápe, že informace jsou klíčem. Proto vznikly dva hlavní edukační kanály: vodíkové noviny H2 Times News, které pravidelně informují o vodíkových novinkách, a mezinárodní konference H2 MedTech. Ta si klade za cíl seznamovat především odbornou veřejnost s účinky a možnostmi využití molekulárního vodíku v medicíně. Na prvním ročníku akce, která proběhla v Ostravě na konci roku 2023, přednášeli uznávaní lékaři a vědci v čele s otcem vodíkové biomedicíny a objevitelem zázračných vlastností vodíku prof. Shigeo Ohtou. Vzhledem k obrovskému úspěchu akce, bude na tuto navázáno v letošním roce ještě ve větším měřítku.

„Oblastí, kde je vodík možné využít je opravdu mnoho a my, jakožto lídr na trhu, máme nejdelší zkušenost a o tu se chceme podělit. Molekulární vodík mohou využívat jak praktiční, tak odborní lékaři, ale také fyzioterapeuté, zubaři nebo dermatologové. Už nyní proto chystáme další ročník této konference a rozhodně se je na co těšit,“ říká garant projektu MVDr. Pavel Lakový.

Prof. Shigeo Ohta Ph.D. přednáší jako hlavní řečník na prvním ročníku vodíkové konference H2 MedTech 2023. Foto: H2 Global Group

Nápad na tuto akci se zrodil právě v hlavě uznávaného vědce prof. Shigeo Ohty, který věří, že se vodík brzy stane běžnou součástí našich životů. V jeho rodném Japonsku je již možné vidět vodíkovou technologii v praxi na stovkách klinik a tisícovkách fitness centrech, kde se lidem podává vodíkem sycená voda. Investice do vodíku proto nejsou podle něj jen trendem, ale způsobem, jak být součástí naprosto fascinujícího vývoje medicíny, který jde obrovským tempem kupředu. A jak říká profesor Ohta: „Ten správný čas je právě teď. V roce 2025 může být pozdě."

Vodík se neomezuje jen na jedno použití, na jednu oblast. Jde o element, který se přizpůsobuje, který transformuje a posiluje. Když se podíváte na seznam odborníků ve společnosti H2 Global Group, je jasně vidět, že to není jen o vědě – je to o praxi, o reálném využití, a hlavně o vizi. „H2 Global Group je příkladem toho, jak se spojení vize, expertízy a strategické investice může stát mohutnou silou na trhu. A vy máte nyní jedinečnou šanci být součástí této síly. To je přesně to, co společnost H2 Global Group nabízí,“ uzavírá Martin Frais.