Firma Universal Hydrogen, která o sobě v minulosti dala vědět například v souvislosti s vývojem regionálního dopravního letounu s vodíkovým pohonem, teď uspěla s testem doposud největšího pohonu s palivovými články na kapalný vodík. Úspěšný test předurčil Universal Hydrogen k zahájení přepravy cestujících letouny na kapalný vodík, s nímž počítají pro rok 2026.

Společnost Universal Hydrogen, která se zaměřuje na vývoj vodíkového pohonu pro již existující letouny, před rokem předvedla let doposud největšího dopravního letounu, který je poháněný zejména vodíkem. Jedná se o upravený turbovrtulový De Havilland Canada Dash 8 označovaný jako „Lightning McClean,“ který byl na jedné straně vybavený pohonem na vodíkové palivové články. Poprvé letěl 2. března 2023.

Teď společnost oznámila, že úspěšně uvedla do provozu pohon s palivovými články o výkonu megawattu, který využívá k dodávce paliva modul kapalného vodíku.

„Jedná se o největší pohonnou jednotku s palivovými články, která kdy byla poháněna kapalným vodíkem,“ řekl Mark Cousin, prezident a technický ředitel společnosti Universal Hydrogen.

Modul na kapalný vodík poháněl pozemní testovací zařízení společnosti s názvem Iron Bird po dobu více než hodiny a 40 minut, přičemž simuloval profil letu regionálního letadla. Iron bird je funkční obdobou pohonné jednotky, kterou společnost Universal Hydrogen letově testuje od března 2023.

Modul na kapalný vodík obsahuje palivo, které pohání železného ptáka více než tři hodiny při plném výkonu, přičemž dva takové moduly postačují na 500 námořních mil použitelného doletu (navíc s rezervou) pro regionální dopravní letadlo ATR72.

Test, který se uskutečnil v kosmodromu v Mohavské poušti Mojave Air & Space Port, je prvním případem, kdy byly modul a pohonná jednotka společnosti integrovány dohromady, což představuje další významný úspěch na cestě k uvedení do provozu s cestujícími.

Modul na kapalný vodík vyvinuli odborníci v inženýrském a konstrukčním centru společnosti Universal Hydrogen ve francouzském Toulouse. Uvnitř zahrnuje veškerou správu kapalného vodíku, zatímco navenek představuje jednoduché kontejnerové rozhraní kompatibilní se stávajícími zařízeními pro intermodální nákladní dopravu a manipulaci s nákladem na letištích.

Modul obsahuje zhruba 200 kg kapalného vodíku a je schopen jej skladovat po dlouhou dobu bez vyvaření. Modul obsahuje systémy pro přeměnu kryogenního kapalného vodíku na teplý plynný vodík, který je spotřebováván hnacím ústrojím. Obsahuje také prvky, jako jsou systémy detekce úniku vodíku a odvzdušnění pro bezpečný provoz, a také rychlospojky pro snadnou instalaci a demontáž modulu z letadla.

zdroj: Universal Hydrogen

foto – zdroj: Universal Hydrogen