Automobilkou, která vodíkové palivové články razí zejména, je sice Toyota, ani Honda ale nechce zůstat pozadu. Pro domácí japonský a pro trh v Kalifornii nabídne novinku – novou verzi populárního SUV CR-V s přídomkem e:FCEV. Spojuje vodíkový pohon s palivovým článkem a bateriový pohon s dobíjením ze zásuvky.

Podle automobilky se jedná o první americké sériově vyráběné elektrické vozidlo s vodíkovými palivovými články. Honda CR-V e:FCEV je osazena jedním vpředu umístěným elektromotorem, který nabízí nejvyšší výkon 130 kW, 174 koní, a 311 Nm točivého momentu.

Energii pro jeho pohon vyrábí v prvé řadě vodíkový palivový článek, přičemž vodík je uložen v nádržích pod a za zadními sedadly s kapacitou 4,3 kilogramu. Dojezd na vodík by se měl pohybovat až kolem 600 kilometrů na plnou nádrž.

Kromě toho je vůz vybaven i baterií s externím nabíjením a kapacitou 17,7 kWh, která by měla dojezd zvýšit o dalších 60 kilometrů. Vůz tak kombinuje výhody vodíkového pohonu, který díky rychlému doplnění – během jen asi tří minut - zkrátí delší cesty, zatímco nabíjení baterie umožní auto pohodlně nabít (na kratší cesty) například doma nebo v kanceláři.

Podle Hondy se podařilo náklady na vodíkový pohon ve srovnání s modelem Clarity Fuel Cell z roku 2019 snížit o dvě třetiny. Spolu s tím se jeho životnost zdvojnásobila a výrazně se zvýšila také odolnost pohonného systému vůči nízkým teplotám.

„Naším cílem je do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality u všech našich produktů a firemních aktivit,“ řekl Mamadou Diallo, senior viceprezident společnosti American Honda Motors. Podle firemní strategie elektrifikace chce v roce 2040 automobilka prodávat výhradně auta s nulovými emisemi.

Model CR-V e:FCEV by měla být v prodeji od konce letošního roku.

zdroj: hondanews.com, auto.cz

foto – zdroj: Honda