V rámci programu Investing in America oznámilo americké ministerstvo energetiky 750 milionů dolarů na 52 projektů ve 24 státech na podporu vodíkového průmyslu.

Podle Ministerstva energetiky tyto projekty, pomohou pokročit v technologiích elektrolýzy a zlepšit výrobní a recyklační kapacity pro čisté vodíkové systémy a komponenty, což přímo podpoří více než 1 500 nových pracovních míst.

Očekává se, že tyto projekty umožní výrobní kapacitě USA vyrábět 14 gigawattů palivových článků ročně, což je dostatečné množství pro pohon 15 % středně a těžkých nákladních vozidel prodávaných každý rok, a 10 gigawattů elektrolyzérů ročně, což je dost na výrobu dalších 1,3 gigawattů ročně. milionů tun čistého vodíku ročně, popsalo ministerstvo.

Rezort energetiky dále zdůraznil, že projekty také podpoří dlouhodobou životaschopnost regionálních rozbočovačů čistého vodíku (H2Hubs) a dalších vznikajících komerčních zařízení tím, že pomohou vyřešit základní technické překážky snižování nákladů, které nelze překonat pouhým rozšířením.

„Dosažení cílů snížení nákladů otevře nové trhy pro čistý vodík – vytvoří více pracovních míst v oblasti čisté energie, sníží emise skleníkových plynů a škodlivé znečištění ovzduší v různých sektorech ekonomiky a posílí dlouhodobou konkurenceschopnost Ameriky na globálním trhu s čistou energií,“ vysvětlil zdroj ministerstva.

Společně s H2Hubs, daňovými pobídkami v prezidentském zákoně o snížení inflace a pokračujícím výzkumem, vývojem a demonstracemi v ministerském Hydrogen Program, tyto investice pomohou Ministerstvu energetiky dosáhnout svého cíle Hydrogen Shot snížit náklady na výrobu čistého vodíku na 1 dolar za kilogram, ministerstvo energetiky zdůraznilo a dodal, že čistý vodík má hrát zásadní roli při snižování emisí z energeticky nejnáročnějších a nejvíce znečišťujících odvětví, včetně těžké dopravy a průmyslových a chemických procesů, jako je výroba oceli a výroba hnojiv.

Přihlášené vodíkové projekty v USA. Zdroj: Ministerstvo energetiky USA

Projekty vybrané pro vyjednávání o udělení podpory budou prosazovat technologie čistého vodíku v následujících oblastech:

  • nízkonákladová, vysoce výkonná výroba elektrolyzérů (8 projektů, 316 milionů USD),
  • vývoj komponent elektrolyzéru a dodavatelského řetězce (10 projektů, 81 milionů USD),
  • vývoj pokročilých technologií a komponent (18 projektů, 72 milionů USD),
  • pokročilá výroba sestav a sestav palivových článků (5 projektů, 150 milionů USD),
  • rozvoj dodavatelského řetězce palivových článků (10 projektů, 82 milionů USD) a
  • konsorcium pro obnovu a recyklaci (1 projekt, 50 milionů USD).

„Biden-Harrisova administrativa pohání ekonomiku čistého vodíku vedenou Američany, která poskytuje dobře placená, vysoce kvalitní pracovní místa a urychluje renesanci výroby v komunitách po celé Americe. Dnes oznámené projekty – financované prezidentskou agendou Investing in America – podpoří náš pokrok a zajistí, že naše vedoucí postavení v oblasti čistého vodíku bude pociťováno v celé zemi po další generace,“ řekla americká ministryně energetiky Jennifer M. Granholm.

 Americká zástupkyně Debbie Dingell v komentáři k dopadu investice na stát Michigan poznamenala, že tato investice vytvoří stovky dobře placených pracovních míst, přinese miliony dolarů místní ekonomice a udrží Michigan v popředí inovací v oblasti čisté energie.

"Zelený vodík je jednou z nejslibnějších technologií při přechodu na čistou energii a podpoří průmyslová odvětví, která jsou pro náš stát již dlouho klíčová, od mobility až po výrobu. Jsem hrdá na to, že společnost Nel Hydrogen sídlí v Plymouth Township, a budu i nadále usilovat o to, aby Michigan zaujal vedoucí postavení v boji proti změně klimatu a pracoval na dosažení nulové ekonomiky."

Je třeba poznamenat, že americké Ministerstvo energetiky a stát Michigan udělily kolektivní pobídky a granty ve výši 75 milionů dolarů na výrobní závod Nel v Michiganu na výrobu elektrolyzérů. Očekává se, že plně zastavěný závod v Michiganu bude mít roční výrobní kapacitu 4 GW a podle Nela bude společnost v plánovaném novém závodě vyrábět své elektrolyzérové ​​technologie nové generace: zásobníky PEM, které jsou v současné době vyvíjeny společně s General Motors a tlakové alkalické komíny.

Ministerstvo v oznámení také uvedlo, že výběr pro jednání o udělení není závazkem udělit ocenění nebo poskytnout finanční prostředky. Před vydáním finančních prostředků podstoupí rezort energetiky a žadatelé proces vyjednávání a během této doby může jednání zrušit a zrušit výběr z jakéhokoli důvodu.