Singapurský výbor pro vodíkovou spolupráci vnímá vodík jako palivo, které dost možná sehraje důležitou roli na cestě státu k dekarbonizaci letectví. Možnosti jeho využití v posledních dvou letech zkoumala pracovní skupina. 

Pracovní uskupení vzniklo na základě Dohody o spolupráci mezi společnostmi Airbus, Changi Airport Group, Úřadem pro civilní letectví Singapuru (CAAS) a Linde v únoru 2022. Od té doby výbor zkoumal regionální a místní tržní poptávku a nabídku vodíku, vodíkový dodavatelský řetězec a požadavky na infrastrukturu a potenciální úvahy pro vytvoření úspěšného vodíkového ekosystému pro letectví v městském státě.

Technologie využití kapalného vodíku k pohonu letadel je v současné době ve vývoji a bude aplikována pouze na budoucí generace velkých komerčních letadel. Včasná studie technické proveditelnosti provedená výborem poslouží, že Singapur bude v budoucnu dobře připraven začlenit kapalný vodík do své strategie dekarbonizace letectví.

„Zúčastněné strany v asijsko-pacifickém regionu se stále více zajímají o významné investice do vodíku, vývoj nových technologií a vytváření dodavatelských řetězců. Společně s našimi partnery si uvědomujeme potenciál vodíku v oblasti dekarbonizace provozu letadel. Právě vodík by mohl být prospěšný při našem přechodu k čisté nule do roku 2050,“ řekla Sabine Klauke, technická ředitelka společnosti Airbus.

Ve studii výbor mimo jiné nastínil scénáře uzpůsobení infrastruktury, které by ve vzdálenější budoucnosti mohly podpořit zavádění rozsáhlých dodávek kapalného vodíku na letišti Changi. Singapurský letecký sektor by mohl od 40. let 21. století spotřebovávat až 50 tun kapalného vodíku denně a po roce 2050 až 600 tun denně. Tyto scénáře předpokládají zapojení budoucích vodíkových letadel s kapacitou 100 až 200 cestujících a provozním dosahem 1 000 až 2 000 námořních mil.

Vzdálenost 2 000 NM od singapurského letiště Changi by umožnila letadlu dosáhnout asi 74 letišť ve 20 asijsko-pacifických zemích. To by nicméně představovalo nutnost zajistit vodíkovou infrastrukturu právě i na okolních letištích.

„Vodíkové technologie jsou stále ve svém zrodu s mnoha nejistotami. Je třeba dál zkoumat jejich aspektů, jako je provoz, bezpečnost, regulace a ekonomika,“ uvedla Poh Li San, jedna z viceprezidentek Changi Airport Group.

Zdroj: airbus.com

Foto – zdroj: changiairport.com