Polsko je třetím největším výrobcem vodíku v Evropě a může sehrát významnou roli v evropské vodíkové revoluci. Silnou stránkou země je dobře rozvinutá plynárenská přepravní síť, a také zapojení firem.

Celosvětová produkce vodíku v současné době je 115 milionů tun. Téměř veškerá produkce pochází z fosilních paliv, pouze asi 1 % tvoří zelený vodík vyráběný z obnovitelných zdrojů energie. Největšími producenty vodíku jsou nyní Čína (30 mil. tun), USA (10 mil. tun), Německo (2,5 mil. tun), Nizozemsko (1,5 mil. tun) a Polsko (1,3 mil. tun). Polsko vyrábí především tzv. šedý vodík chemickým štěpením ze zemního plynu nebo v rámci rafinace ropy.

Největšími výrobci jsou polské společnosti Orlen a Grupa Azoty. Nicméně díky rozvoji sektoru obnovitelných zdrojů energie se očekává zvýšení podílu výroby zeleného vodíku, který by měl Polsku pomoci dekarbonizovat průmysl, dopravu i energetiku.

Země plánuje miliardové investice do vodíku
Výstavba tohoto nového odvětví ekonomiky jde prozatím pomalu, ale má slibné vyhlídky. Polsko jako první země v regionu vypracovala v roce 2021 národní vodíkovou strategii do roku 2030 s výhledem do roku 2040. Podle předpokladů mají investiční výdaje do roku 2030 činit 11 mld. zlotých (65 mld. Kč), přičemž 9 mld. zlotých (53 mld. Kč) má být vynaloženo na zařízení na výrobu nízkoemisního a bezemisního vodíku.

Největšími spotřebiteli vodíku v Polsku jsou rafinérský a chemický průmysl (výroba dusíkatých hnojiv). Poptávka po zeleném vodíku může v roce 2030 dosáhnout až 200 tisíc tun. K tomu budou potřeba investice do fotovoltaiky a větrné energie na pevnině v řádu desítek miliard zlotých.

Zelený vodík by měl postupně nahradit v současnosti používaný šedý vodík v chemickém a rafinérském průmyslu. Druhou oblastí pro využití vodíku je dálkové vytápění, kde nahradí fosilní paliva, uhlí nebo zemní plyn. Třetím sektorem je doprava (silniční, železniční, námořní i letecká).

Orlen chce přes 50 vodíkových stanic do roku 2030
Polské společnosti již realizují vodíkové projekty. Polsat Plus a ZE PAK Group například spustily v roce 2023 první dvě veřejně přístupné vodíkové čerpací stanice pro auta a autobusy ve Varšavě (září) a Rybniku (říjen). Společnost Orlen letos otevře veřejně přístupnou vodíkovou čerpací stanici v Poznani a v Katovicích. Do roku 2030 chce mít v Polsku ve své síti více než 50 vodíkových čerpacích stanic a více než 100 ve střední Evropě.

Evropská komise také schválila maximální veřejnou podporu společnosti Polenergia pro projekt H2Silesia ve výši 142,77 mil. eur. Plán zahrnuje výstavbu zařízení na výrobu zeleného vodíku o výkonu 105 MW pro potřeby těžkého průmyslu a dopravy s nulovými emisemi v Horním Slezsku. Plánovaná instalace bude schopna vyrobit asi 13 tisíc tun vodíku ročně.  Plánů na využití zeleného vodíku je ale více. Rozmach vodíkové ekonomiky v Polsku je příležitostí také pro české firmy.

Zdroj: Jaroslav Remeš, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Varšavě