Architekti ze studia Zaha Hadid Architects navrhli světově první ekologickou infrastrukturu pro doplňování zeleného vodíku pro rekreační plavbu. Čerpací stanice vzniknou ve 25 italských přístavech.

Projekt představuje investici ve výši zhruba 108 milionů dolarů od společnosti NatPower H, která je globálním vývojářem technologií pro výrobu, skladování a distribuci ekologického vodíku. Síť čerpacích stanic se začne instalovat letos v létě a během příštích šesti let se má rozrůst na 100 stanic po celém Středomoří. Další ambicí je rozšíření do nejoblíbenějších oblastí světa pro rekreační plavbu.

Podle firmy bude případných 100 čerpacích stanic v provozu do roku 2030 a ročně dodají až 3 650 tun ekologického vodíku. Tím se každoročně odstraní přibližně 45 000 tun emisí skleníkových plynů z rekreačních lodí ve Středomoří.

Chystané stanice jsou postaveny plně udržitelně. zdroj: Tecma Solutions


Projekt přichází jako řešení nedostatečné infrastruktury pro distribuci a doplňování paliva pomocí zelených zdrojů energie. Návrh stanic je inspirován výzkumem modulárních systémů, který provedla Zaha Hadid Architects. Stanice jsou adaptabilní a lze je přizpůsobit na základě specifických místních potřeb, jako je celková velikost, místa k sezení, zařízení pro nabíjení kol a pěší pohyb v jednotlivých přístavech.

Společnost ZHA uvádí, že stanice jsou plně recyklovatelné a konstruované s úsilím o maximální efektivitu při využití materiálu.

„Konstrukční pevnost vodíkových čerpacích stanic ZHA, postavených z nízkouhlíkového betonu, vzniká spíše díky geometrii než díky zvýšenému použití materiálů,“ uvedl ředitel Zaha Hadid Architects Filippo Innocenti. „Stanice, které zahrnují nejnovější inovace ve stavebních technikách při zohlednění historického inženýrství vyvinutého v celém Středomoří Římany před více než 2 000 lety, využívají pokročilé technologie kruhového stavění a odrážejí závazek společnosti NatPower H k ekologicky odpovědné budoucnosti.“

Zdroj: Zaha Hadid Architects

Vizualizace zdroj: Tecma Solutions