Výroba vodíku na moři se stává stále atraktivnější, a to zejména z ekonomického hlediska. René Peters z TNO na konferenci OEEC představil argumenty pro tuto metodu a zdůraznil, že přesun výroby vodíku na moře by mohl mít značný vliv na evropský trh s vodíkem.

René Peters, ředitel obchodu se zemním plynem z TNO, v rámci konference OEEC přednesl důvody, proč je výhodnější a ekonomicky výhodnější produkovat vodík na moři než na pevnině. Ve svém projevu zdůraznil, že přechod výroby vodíku na moře by mohl mít významný dopad na evropský trh s vodíkem.

„Je to samozřejmé, protože existuje konvence, že cokoli, co lze udělat na pevnině, je levnější než na moři. Na druhé straně, pokud potřebujete převést energii z jednoho nosiče, elektrické energie, na druhý a ztratíte nějakou energii po cestě, je lepší převést co nejblíže k zdroji. To také řídí výrobu vodíku směrem k moři," uvedl Peters.

Zatímco cíl pro výrobu vodíku v Nizozemsku je přibližně tři až čtyři gigawatty v roce 2030, na evropské úrovni existuje ambice dosáhnout čtyřiceti gigawattů vodíkové produkce, která je všechna více či méně spojena s větrnými farmami na moři.

Peters dále zdůraznil, že celé Severní moře prochází transformací. K dosažení těchto cílů musí průmysloví hráči najít vhodné a udržitelné způsoby výroby energie, zejména pokud jde o vodík. Tyto iniciativy nejsou vázány pouze na Nizozemsko, ale také na Německo, Velkou Británii a Dánsko. „Myslíme si, že existuje skutečný tlak směrem k výrobě vodíku na moři, a to by mohlo být ještě rychlejší, než si myslíme."

Peters diskutoval také o výzvách stavby infrastruktury pro výrobu vodíku na moři a zdůraznil, že existující infrastruktura pro ropu a plyn, vyčerpaná pole a potrubí, by mohla být využita k výrobě vodíku. PosHYdon projekt, vyvíjený společně s Nexstep a průmyslovými partnery, je prvním krokem k velkovýrobní výrobě vodíku z mořského větru.

TNO je nezisková organizace založená v Nizozemsku. Je to nezávislá výzkumná organizace, která se zaměřuje na vývoj nových technologií a inovací v různých oblastech, včetně energetiky, zdravotnictví, obrany, bezpečnosti a udržitelnosti. Jejím cílem je poskytovat společnostem a vládám odbornou expertízu a podporu při řešení složitých technologických a společenských výzev. TNO má dlouhou historii v oblasti výzkumu a je známá svými projekty v rámci Evropy i celosvětově.

Zdroj: Offshore energy, TNO

Foto zdroj: vygenerováno AI