Velké ložisko přírodního, takzvaného zlatého vodíku, objevili vědci hluboko v albánském dole nedaleko hlavního města Tirana. Průtok vodíku je vůbec nejsilnější, co byl dosud zaznamenán. Nález by mohl pomoci odhalit, kde se ve světě nacházejí i jiná podzemní ložiska tohoto čistého paliva.

„Bublání je opravdu, opravdu intenzivní,“ říká Laurent Truche z University of Grenoble Alpes ve Francii, který měřil plyn v kaluži vody téměř kilometr pod zemí. „Je to jako jacuzzi (vířivá vana),“ dodal.

Aby ověřili, jak rozsáhlé ložisko vodíku je, sestoupili Truche a jeho kolegové do Bulqizë, světově největšího dolu na chrom. Plynný vodík prosakující z hornin tu už v minulosti způsobil několik explozí.

Vědci zjistili, že probublávající plyn je z více než 80 procent vodík, s metanem a malým množstvím dusíku. Proudí rychlostí 11 tun za rok, což je téměř o řád víc než kterýkoli jiný dosud zaznamenaný tok plynného vodíku z jednobodového zdroje na zemském povrchu.

Aby vědci určili zdroj plynu, modelovali také různé scénáře, které by mohly naznačit, z čeho tok vzniká. Zjistili, že nejpravděpodobněji plyn pochází z hlubšího rezervoáru vodíku nahromaděného ve zlomu pod dolem. Na základě geometrie zlomu odhadují, že tato nádrž obsahuje nejméně 5000 až 50 000 tun vodíku.

„Je to jeden z největších objemů přírodního vodíku, jaký byl kdy naměřen,“ říká Eric Gaucher, nezávislý geochemik zaměřený na přírodní vodík.

Výzkumy poukazují na to, že podzemních zdrojů vodíku je ve světě mnoho. Možné zásoby se zkoumají v řadě zemí včetně USA, Ruska nebo Číny. Velké ložisko výzkumníci nedávno odhalili také ve Francii.

zdroj: www.cnrs.fr, New Scientist

foto - zdroj: New Scientist