Co dělat s přebytky energie z elektrárny z obnovitelných zdrojů? Jednou z možností je přetvořit ji na zelený vodík, a ten později použít zpětně na výrobu elektřiny. Takto bychom si v budoucnu mohli dělat v domech zásoby vodíkových lahví namísto dřeva nebo uhlí. S uskutečnění takové vize mohou pomoci odborníci z ostravské společnosti H2 Medical Technologies.

Pro dosažení cíle udržitelné a uhlíkově neutrální budoucnosti se světová energetická transformace soustředí nejen na způsob výroby energie, ale také na způsob její spotřeby. Transformace jak nabídky, tak poptávky je klíčem k účinné a efektivní dekarbonizaci celého energetického systému, a proto jsou inovace v odvětvích konečného použití nezbytnou součástí tohoto procesu.

K urychlení energetického přechodu dochází prostřednictvím rychlého rozvoje výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Odborníci předpovídají, že do roku 2050 bude proměnlivá obnovitelná energie tvořit až 70 % celkové celosvětové produkce energie, což je dramatický nárůst oproti dnešním 9 %. Zelený vodík, vyráběný z obnovitelné elektřiny, se ukazuje jako klíčový prvek pro maximalizaci využití masivní obnovitelné výroby. Má potenciál nahradit stávající vodík získávaný z fosilních paliv používaný jako surovina v chemických nebo rafinérských procesech a také uspokojit rostoucí poptávku v odvětvích, která nemohou být přímo elektrifikována, jako je zpracování oceli, chemický průmysl, letectví a lodní doprava.

Zelená vodíková budoucnost stojí na financích
V budoucnu by mohly lahve plné zeleného vodíku být pro společnosti nebo domácnosti, které mají přebytky elektrické energie ze slunce či větru, zdrojem pro výrobu další elektrické energie v době, kdy slunce nesvítí nebo vítr nefouká. Takto uvažovala i jedna česká rodinná firma z Moravy, která svou fabriku během roku částečně zásobuje energií ze solárních panelů. Když je delší čas slunečno, stává se, že jim energie nadbyde. Oslovili proto odborníky z H2 Medical Technologies ke spolupráci při výrobě vodíku.

„Máme k dispozici cca 120 kilowatt hodin přetoku elektrické energie, kterou chceme využít pro elektrolyzér a pomocí kompresoru ukládat vodík do 20 kusů tlakových láhví,“ popsal svůj požadavek jednatel společnosti.

Hala, ve které společnost dělá na své výrobky, potřebuje obrovské množství energie, jejíž zdrojem jsou v současnosti plynový kotel a tepelné čerpadlo. „Cílem projektu je výrazně snížit denní spotřebu zemního plynu, který se pohybuje v rozmezí 60 až 100 metrů krychlových při 20 atmosférách. Prosíme o vyjádření, zda je vodík reálné řešení k dosažení úspory.“

V budoucnu si společnosti nebo domácnosti budou vodík z obnovitelných zdrojů ukládat pro využití v době, kdy slunce nestíví nebo vítr nefouká. Foto vytvořeno AI

Vodíkový projekt na míru
„Projekt v oblasti energetického hospodářství nebyl pro nás první svého druhu, ale zde jsme tvořili návrh dvou celých řešení,“ říká obchodně-technický ředitel H2 Medical Technologies Pavel Vašek. „Jak vyplynulo z podkladů společnosti, požadovaný příkon z fotovoltaické elektrárny pro elektrolyzér vyrábějící vodík, by vyrobil zhruba 6 až 8 kilogramů vodíku denně. Z toho vyplývá, že panu majiteli by vyrobený vodík snížil cca o 33 % spotřebu zemního plynu denně, jestliže by tento vodík přidával napřímo do směsi zemního plynu na při přímém spalování do jeho plynového kotle.“ Druhou nabízenou variantou bylo skladovat vodík v tlakových lahvích a používat v době, kdy není možné čerpat energii z fotovoltaiky. „Pokud by těchto 8 kilo vodíku společnost skladovala v tlakových láhvích, pak je možno z něj vyrobit zhruba 264 kW elektrické energie za den.“

Obě řešení jsou ale zatím velmi finančně náročná. „Naše společnost H2 Medical Technologies nabídla klientovi vyrobit a dodat kompletní řešení – tedy elektrolyzér, palivový článek, řídící jednotky i technologie na stáčení a uskladnění vodíkových lahví. V tomto případě by se jednalo o investici přesahující 40 milionů korun, což chápeme, že je pro podobně velkou společnost mnoho. Věříme, že časem s přibývající poptávkou po těchto službách, klesnou i ceny zařízení a materiálu, a možnost využití zeleného vodíku bude dostupnější,“ uzavírá Pavel Vašek.