Vodíkové čerpací stanice ropného giganta Shell v americké Kalifornii končí. Společnost uvedla, že jejím cílem je zaměřit se na hodnotu před objemem a upřednostňovat kapitálové investice v oblastech, kde má výrazné konkurenční výhody. Shell bude i nadále podporovat vodík pro těžká nákladní vozidla.

Shell zavírá své vodíkové čerpací stanice v alt-palivem zmítané Kalifornii, oznámil ropný gigant. Tato zpráva následuje po loňském oznámení, že Shell v roce 2023 ukončil výstavbu své sítě vodíkových stanic v Kalifornii. Obří ropný průmysl při rozhodování uvedl „komplikace dodávek a další vnější tržní faktory“.

„Po dočasném uzavření pěti z osmi stanic pro lehká užitková vozidla se (Shell) rozhodl opustit trh s vodíkovými palivy pro lehká osobní vozidla v Kalifornii,“ uvedla společnost v prohlášení. "Z lehké sítě Shell v USA bylo uzavřeno sedm stanic a Shell zkoumá možnosti, jak se zbavit své stanice Torrance v Kalifornii."

Podle mapy umístění vodíkových čerpacích stanic ministerstva energetiky je Kalifornie kromě jednoho čerpacího místa na Havaji jediným státem s veřejně dostupným vodíkem pro osobní automobily. A ne všechny fungují.

V Golden State je 54 veřejně dostupných vodíkových čerpacích stanic, přičemž různý počet z nich je v kteroukoli chvíli pravidelně uváděn jako „offline“. Například v době tisku nebylo otevřeno 19 kalifornských stanic. Někdy je nedostupná až polovina z nich.

Uzavření stanic Shell bude ranou pro majitele vozů Toyota Mirai a Hyundai Nexo.

Vodík byl teoreticky vždy dobrý nápad, protože auta na vodíkový pohon nevypouštějí z výfuku žádné škodliviny. Ale těžba vodíku je energeticky náročný proces, který produkuje oxid uhličitý, čímž se ruší některé z výhod vodíkových aut s nulovými výfukovými emisemi. Teoreticky lze vodík vyrobit elektrolýzou ze sluneční nebo vodní energie, ale v praxi téměř všechen pochází z reformace zemního plynu, což je proces, který způsobuje znečištění.

První maloobchodní vodíková čerpací stanice v Kanadě. Vancouver, Britská Kolumbie, autor: Brian Buchsdruecker, Shell

Shell však stále vidí hodnotu vodíku jako paliva pro těžká nákladní vozidla. „Konkrétně vidíme důležitou roli vodíku při dekarbonizaci těžko elektrifikovatelných sektorů, jako je těžký průmysl (cement, chemikálie pro výrobu oceli) a těžká doprava – a máme v úmyslu rozvíjet příležitosti v oblastech, kde vidíme sousedství s našimi integrovanými podniky a cesty k ziskovosti.“

A Shell říká, že má také „zelenou“ produkci vodíku. „Pokud jde o výrobu, v současné době máme zelenou výrobu H2 v Číně a Německu a v Nizozemsku Shell převzal FID na Holland Hydrogen I, což bude po uvedení do provozu největší evropská elektrárna na obnovitelný vodík.“

A říká, že to není jen na jiných trzích. „Shell je i nadále aktivní v oblasti vodíku v USA, kde nadále provozujeme tři vysoce výkonné stanice v jižní Kalifornii,“ uvedla společnost. „Tvrdíme, že vodík je důležitým nízkouhlíkovým energetickým řešením budoucnosti a budeme do vodíku nadále disciplinovaně investovat se zaměřením na odvětví, která nelze plně elektrifikovat, jako je těžký průmysl a doprava.

Záměrem společnosti Shell je v letech 2024 a 2025 investovat až 1 miliardu USD ročně do vodíku a CCS (zachycování a ukládání uhlíku) se zaměřením na klíčové regiony, kde má „konkurenční výhodu a silné sousedství s naším stávajícím podnikáním“.

Shell nezdůraznil tento krok konkrétně na ziskovost, ale uvedl, že „cílem společnosti je být disciplinovanější v našich dodávkách, zaměřit se na hodnotu před objemem a upřednostňovat kapitálové investice v oblastech, kde máme výrazné konkurenční výhody.“

Zákazník tankuje palivo v Shell UK Future Fuels, vodíková čerpací stanice, nádvoří Beaconsfield, Spojené království, autor: Ed Robinson, Shell

V Kalifornii tak zbývá 47 stanic. Bude to stačit současné poptávce? Podle Argonne National Laboratory se v roce 2023 v USA prodalo pouze 2978 elektrických vozidel na vodíkový pohon s palivovými články a od jejich prvního uvedení na trh v roce 2014 se jich prodalo pouze 17 967. Téměř všechny jsou v Kalifornii.

A i když je možné vyrobit takzvaný „zelený vodík“ ze solární a větrné energie, v praxi byste mohli vzít elektřinu k tomu potřebnou a jednoduše ji vložit do jednoho z 1,4 milionu elektromobilů, které jsou v současnosti v Americe registrovány a které nevyžadují drahé a složité palivové články.

Takže v tomto okamžiku historie, stejně jako Beta vs. VHS, alespoň v segmentu osobních automobilů, to vypadá, že elektřina vítězí.

Zdroj: Shell

Foto zdroj: Shell