Společnost Stadler Rail a stát Kalifornie podepsaly dohodu o dodávce dalších šesti vodíkových vlaků. Jedná se o využití opce, která je součástí smlouvy na 25 vlaků z loňského října. Celkově tak Stadler do Kalifornie dodá 10 vodíkových jednotek FLIRT H2.

Zmíněných šest nejmodernějších vlaků na vodíkový pohon dodá Stadler Rail Kalifornské státní dopravní agentuře (CalSTA), provozovat je bude dopravce Caltrans.

 „S našimi několika jednotkami společně usilujeme o dekarbonizaci železniční dopravy v USA. Děkujeme CalSTA a Caltrans za důvěru a těšíme se na prohloubení našeho partnerství,“ řekl Martin Ritter, generální ředitel Stadler US.

„Vzhledem k omezené elektrifikaci na železničních tratích v USA se FLIRT H2 ukazuje jako obzvláště významný. Vodíková technologie umožňuje udržitelnou mobilitu, protože je ekologickou alternativou konvenčních pohonů,“ dodává Ansgar Brockmeyer, výkonný viceprezident pro marketing a prodej společnosti Stadler.

Do USA dodá Stadler jednotky FLIRT H2, které už prošly intenzivním testováním ve Švýcarsku a USA. V brzké době se očekává zahájení plného provozu s prvními jednotkami. Nejedná se o levnou záležitost. Podle informací serveru zdopravy.cz jedna jednotka vychází v přepočtu na 460 milionů korun.

zdroj: stadlerrail.com

foto - zdroj: stadlerrail.com