Zeměkouli obletěl v balónu, před několika lety v solárním letadle a teď se slavný švýcarský dobrodruh a výzkumník Bertrand Piccard chystá na novou výzvu. V projektu nazvaném Climate Impulse plánuje v roce 2028 obletět svět bez mezipřistání v letadle na vodíkový pohon. Hlavním technologickým partnerem je společnost Syensqo, dřív součást Solvay, která s Piccardem dlouhodobě spolupracuje.

Hlavním cílem unikátního počinu přitom podle Bertranda Piccarda není ani tak samotný let, jako snaha demonstrovat, jak konkrétní řešení mohou pomoci vybudovat čistší a efektivnější svět.

Projekt už má za sebou dvouletý výzkum podporovaný společnostmi Airbus, Daher, Capgemini a za účasti Ariane Group. Nyní přichází na řadu samotná stavba letounu, který ve Francii vyvinul inženýr a navigátor Raphaël Dinelli. V dalších dvou letech pak letadlo čeká důkladné testování.

Climate Impulse by měl přinést technologický průlom. Kromě výroby zeleného vodíku z obnovitelné energie a jeho využití prostřednictvím palivových článků k napájení elektromotorů spočívá hlavní výzva v udržování kapalného vodíku na -253 °C během odhadovaných devíti dnů letu. To bude vyžadovat revoluční inovace v podobě speciálních termálních nádrží.

Společnost Syensqo byla prvním a hlavním technologickým partnerem, který se spojil s Bertrandem Piccardem téměř před 20 lety v souvislosti s vývojem solárního letounu.

Kompozitní materiály, fólie a přísady z dílny této firmy by nyní opět měly být klíčové pro výrobu celé konstrukce vodíkového letadla, jeho trupu, až po křídla a vodíkové nádrže.

„Našich 13 200 zaměstnanců je hrdých na to, že jsou součástí tohoto lidského, ekologického a vědeckého dobrodružství předvádějícího sílu udržitelných inovací,“ říká Ilham Kadri, generální ředitel společnosti Syensqo.

Průkopnické projekty Bertranda Piccarda přitom zapadají do celého jeho rodinného příběhu. Jeho dědeček Auguste byl průkopníkem stratosférických letů v balónu, jeho otec Jacques oceánografem, který svůj batyskaf dokázal přenést na dno Mariánského příkopu.

Zdroj: climateimpulse.org

foto - zdroj: solarimpulse.com