Středočeský kraj podniká kroky k zavedení vodíkových autobusů do regionální dopravy. Společnost Martin Uher bus vyhlásila soutěž na dodávku první série deseti vodíkových autobusů, které budou poháněny "zeleným" vodíkem vyrobeným z vodní elektrárny ve Vraném nad Vltavou. Celková hodnota této zakázky dosahuje 180 milionů Kč.

Autobusy mají být využívány v regionální hromadné dopravě a je plánováno, že budou dodány do 15 měsíců od podpisu smlouvy. Tyto vozidla mají nahradit stávající flotilu dosluhujících autobusů a přispět k dekarbonizaci dopravy v souladu s podporovanou politikou EU.

Vodíkové autobusy budou čerpat vodík přímo z centrály společnosti Martin Uher bus v Mníšku pod Brdy, pro což bude postavena plnicí stanice od ČEZ. K elektrolýze vodíku bude využívána elektrická energie z vodní elektrárny ve Vraném nad Vltavou, čímž bude zajištěn původ zeleného vodíku z obnovitelných zdrojů.

Experiment v Mníšku pod Brdy bude zahrnovat zatížení vodíkových autobusů v kopcovitém terénu, což bude testem pro reálný dojezd v různých ročních obdobích. Kraj se do tohoto projektu pouští v souladu s evropskou směrnicí, která zdůrazňuje nutnost zvyšování podílu bezemisních vozidel v dopravě. I přesto, že vodíkový pohon přináší vyšší pořizovací náklady a vyšší cenu za dopravní prostředky, kraj se snaží posunout dopravu k udržitelnějšímu modelu.

Projekt zatím nespadá do běžných trendů hromadné dopravy, kde elektrobusy dominují. Rokovaný termín nasazení vodíkových autobusů na linky v PID (Pražská integrovaná doprava) je předpokládán na konec roku 2025 nebo v roce 2026, v závislosti na dostupnosti nové technologie ze strany výrobců.