Dopravce Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) pokračuje v investicích do bezemisní veřejné dopravy. Firma Solaris letos dodá městu 36 vodíkových autobusů Urbino 12 a dvě jednotky kloubových vodíkových autobusů. Nákup v hodnotě 25 milionů eur je financován z národního plánu obnovy a odolnosti a z evropského projektu JIVE.

Město se rozhodlo pro autobusy s nulovými emisemi poháněné elektřinou, která pochází z vodíkové technologie. Objednávka zahrnuje 36 12metrových vodíkových autobusů Urbino a dvě jednotky 18metrových kloubových vodíkových autobusů. Transports Metropolitans de Barcelona již vlastní přes 130 autobusů Solaris.

„Vodíkové autobusy Urbino 12 budou vybaveny sadami špičkových palivových článků o výkonu 70 kW. V kloubové verzi mají palivové články výstupní výkon 100 kW. Ve vozidlech bude také relativně malá trakční baterie Solaris High Power plnící pomocnou funkci. Srdcem vozidla se stane centrální trakční elektromotor,“ informují zástupci Solarisu.

Vozidla se zahrnou moderní řešení, která dobře znají cestující v Barceloně a zaměstnanci TMB. Pohodlnou jízdu v horkých dnech by měla zajistit účinná klimatizace. Vozidlo bude vybaveno i USB porty na palubě a k dispozici budou rovněž prvky, které usnadní práci řidičům a zvýší bezpečnost silničního provozu. Za zmínku stojí zejména systém eMirror sestávající z kamer, které nahrazují konvenční boční zrcátka. Všechna objednaná vozidla budou také vybavena zařízením Mobileye Shield+ minimalizujícím riziko střetu s chodci nebo cyklisty.

Vozidla Solaris se poprvé připojila k flotile TMB v Barceloně v roce 2015. Barcelona byla také jedním z prvních měst, kde se tehdy do ulic rozjely elektrické autobusy Urbino 18. Dopravce se k tomuto modelu pravidelně vracel prostřednictvím objednávek v letech 2018 a 2020. Nyní se vodíkové autobusy Solaris dostanou do Barcelony vůbec poprvé. 

Celkem Solaris dodal do Španělska více než 900 autobusů, včetně 5 vodíkových jednotek Urbino 12 do Palma de Mallorca.

Zdroj: Solaris

foto zdroj: Solaris