Kraj může pokračovat s přípravou transformačního centra, které nabídne služby energetiků, datových specialistů nebo například prostory pro začínající firmy. Získal na to evropskou dotaci ve výši zhruba 952 milionů korun. Na odklon od těžby uhlí je pro kraj z fondů EU vyčleněno více než 15 miliard korun. Mezi projekty jsou i ty, které počítají s výrobou a využitím vodíku.

Takzvané Transformační centrum Ústeckého kraje (TCUK) získalo jako první strategický projekt v regionu dotaci z operačního programu Spravedlivá transformace. Rozpočet na přestavbu bývalé střední školy ve Staré ulici v Ústí nad Labem a na činnosti organizací, které najdou v areálu zázemí, v součtu činí zhruba 1,1 miliardy korun. Z 15 procent se tak bude na nákladech podílet Ústecký kraj. Stavební práce by měly začít na podzim 2025 a skončit v zimě 2027.

Právě transformační centrum je jedním ze strategických projektů, které mají regionu pomoci z odchodem od těžby hnědého uhlí. Komplex bude zajišťovat pro kraj datové služby, připravovat transformační projekty pro revitalizaci krajiny, energetiku a inovace. V areálu budou také prostory pro workshopy, restaurace nebo kavárna. „Vytváříme tam i centrum pro robotické testování a uvažujeme i o vybudování sídla simulačního centra – ve spolupráci s Krajskou zdravotní bychom měli mít prostory, kde by si lékaři mohli zkoušet různé operace. Myslíme si, že by to mohlo také přispět k atraktivitě regionu, protože by si tak mladí lékaři mohli zkoušet operace a mít dřív příslušné atestace,“ přiblížila krajská radní Iva Dvořáková z ODS.

Podoba transformačního centra vzešla z mezinárodní architektonické soutěže. Dosud je bývalá střední škola prázdná a pro výcvik ji zatím využívají policisté.

Krajské transformační centrum je zatím jediným strategickým projektem, který má dotaci přidělenou. Ostatní zatím čekají na finální rozhodnutí a podle Ivy Dvořákové je předpoklad, že získají souhlasné stanovisko zhruba během půlroku. Do konce prosince podalo žádost o podporu z Fondu spravedlivé transformace osm strategických projektů včetně náhradního projektu těžby lithia. Mezi dalšími je například využití geotermální energie v Litoměřicích, výroba vodíku v průmyslové zóně Triangle nebo vodíková mobilita – tedy například trolejbusy v Ústí nad Labem.

Peníze z Fondu spravedlivé transformace směřují v Česku i na projekty do dalších dvou někdejších uhelných krajů – Karlovarského a Moravskoslezského.

Zdroj: Ústecký kraj, ČTK

Foto zdroj: mh architects