Autoři projektu s názvem „OffsH2ore“ navrhli továrnu, která by bezemisním způsobem vyráběla vodík přímo v Severním moři. Závod založený na větrné energii by mohl ročně vyrobit až 50 tisíc tun zeleného vodíku, který by po zpracování byl na lodích převážen do přístavů a k již existujícím zásobníkům.

Německý Frauenhofer institut je významný evropský výzkumný ústav, který se zaměřuje mimo jiné na řešení energetické stránky klimatické krize. Po letitém výzkumu tamní vědci vyvinuli technický koncept a návrh zařízení na výrobu vodíku na moři, z mořské vody. 

„Projekt by měl pomocí elektrolýzy a výměnné membrány dokázat vyrábět vodík, stlačovat ho a nakonec i dopravit na pevninu. Při elektrolýze vody dochází v roztoku ke štěpení chemické vazby mezi vodíkem a kyslíkem a vzniká plynný vodík a kyslík. V současnosti se celková účinnost pohybuje okolo padesáti až šedesáti procent v závislosti na využití technologie elektrolyzéru,“ uvedl zpravodajský web ČT24.

Základ – větrníky na moři
Vše je založeno na větrné elektrárně na moři. Tam vane vítr pravidelně a takovým způsobem, aby mělo zařízení ekonomický smysl. Turbína je připojena na elektrolýzní plošinu o výkonu 500 megawattů, energie tedy pochází z větru.

Výsledný roční produkt? Až 50 tisíc tun bezemisního vodíku. Čerstvá voda pro elektrolyzér se získává odsolováním mořské vody s využitím zbytkového tepla z elektrolýzy.

Vyrobený vodík se po vyčištění a stlačení na lodi převáží na pevninu, přičemž najednou je možné převézt až čtyři sta tun vodíku. Co je důležité – koncept je nezávislý na přepravním vodíkovém potrubí.

„Řetězec dodávek vodíku po moři, využívající stlačený plynný vodík, je technicky proveditelný,“ zmiňují vědci. Koncept se dá podle nich poměrně lehce aplikovat, protože nezahrnuje žádné nové technologie.

„Výroba vodíku na moři nabízí možnost pokrýt celý řetězec na národní úrovni a zároveň oddělit rozšiřování větrné energie na moři od rozšiřování rozvodné sítě,“ uvedl Marius Holst, který projekt koordinoval.

Zdroj: https://www.ise.fraunhofer.de/ a ČT24

Foto zdroj: Frauenhofer Institut