Do roku 2045 chtějí Němci dosáhnout neutrality z hlediska emisí skleníkových plynů. A to krom jiného pomocí vodíku. Proto už teď začínají budovat potřebnou infrastrukturu. Jeden z vodíkových projektů, H2ercules, počítá s vybudováním sítě potrubí a návazné infrastruktury až k českým hranicím pro možný import.

Iniciativu H2ercules zahájily společnosti OGE a RWE v roce 2022. Záměr? Spojit výrobce, dovozce, provozovatele zásobníků, provozovatele sítí a zákazníky z různých odvětví na základě specifické infrastruktury. „Tato spolupráce chce připravit půdu pro další vodíkové projekty. Jen společnost RWE počítá s tím, že projekt umožní až 1 GW nové kapacity elektrolýzy a otevře nové možnosti jeho dovozu. Kromě toho mají být v rámci projektu nejméně 2 GW plynových elektráren přestavěny na vodík,“ uvádí Hana Švédová, ekonomická specialistka z Velvyslanectví České republiky v Berlíně.

Jádrem sítě H2ercules je projekt GET H2 dotovaný státní dotací, který chtějí OGE a RWE společně se svým partnerem uskutečnit mezi městy Lingen, Gelsenkirchen a Duisburg do roku 2026.

H2ercules na tento projekt naváže. Cílem bude propojit domácí výrobu a důležitá místa dovozu s hlavními centry spotřeby již v roce 2028. Za tímto účelem Němci plánují potrubí ze Severního moře, které spolu se sítí GET H2 zajistí přímé spojení z Wilhelmshavenu a dovozního místa v Norsku do Porúří. Ve stejném roce chtějí uskutečnit i propojení s Belgií. Potrubí povede mezi Eynattenem a Porzem, aby bylo možné zásobovat hlavní poptávku v oblasti Rýna a Kolína nad Rýnem.

„Do roku 2030 by se síť měla rozrůst na více než 2 000 kilometrů. Kromě dalších vedení v Porúří a pro napojení na Nizozemsko se pak počítá s využitím i možnosti dovozu z Francie a České republiky. Síť tak bude tvořit vodíkovou páteř na západě a jihu Německa, která dosáhne do důležitých center spotřeby, například v oblasti Frankfurtu, Ludwigshafenu a Karlsruhe, ale také Norimberku a Ingolstadtu,“ říká Hana Švédová.

Doteď se k iniciativě H2ercules připojilo již více než 20 dalších partnerů. Skupina pokrývá celý hodnotový řetězec a zahrnuje další výrobce, dovozce, provozovatele skladů a zákazníky z různých odvětví, jako jsou ocelářství, rafinérie, sklářství a chemický průmysl.

Zdroj: mzv.czoge.net

foto - zdroj: oge.net