Největší český distributor plynu, společnost GasNet, do budoucna počítá se stále intenzivnějším využíváním vodíku. Cestu k tomu otevírá i tuzemská legislativa – novela energetického zákona od ledna uvedla vodík mezi plyny, které lze distribuovat plynárenskou soustavou. Nově se GasNet stal také členem Moravskoslezského vodíkového klastru.

„Evropa jde cestou dekarbonizace. V roce 2050 se chce stát klimaticky neutrální a my toto směřování vítáme. Náš plán je postupně zemní plyn nahradit vodíkem. Je to čistá a obnovitelná energie. Navíc jde o plyn, který je skvělým médiem pro její uchování a přenos,“ říká Alexander Lužný, který v GasNetu řídí inovační oddělení.

Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj loni podepsaly společné vodíkové memorandum. GasNet ve všech třech krajích, které se řadí k lídrům vodíkové revoluce v Česku, už připravuje své vlastní projekty spojené s vodíkem. Ať už jde o plánované připojování výroben vodíku na distribuční plynovody nebo o pilotní projekty vstřikování vodíku k zemnímu plynu do běžné distribuční sítě.

Moravskoslezský vodíkový klastr sdružuje zástupce kraje, univerzit i soukromých společností. Jeho strategickým cílem je v horizontu 10 let v regionu vytvořit fungující ekonomický systém výrobního a distribučního řetězce vodíku. Transformace uhelného regionu na vodíkového údolí se přitom zaměřuje zejména na dopravu, ale také na průmysl nebo teplárenství. Právě tam je podle GasNetu připravenost distribuční soustavy klíčová – je nutné dostat vodík z výrobny do místa jeho spotřeby.

„Aktuálně v rámci spolupráce s dalšími členy klastru připravujeme v Moravskoslezském kraji dva projekty, které se týkají lokální výroby vodíku a jeho následného přimíchávání k zemnímu plynu v distribuční síti,“ doplňuje Alexander Lužný z GasNetu.

„Vodík je nepostradatelný pro ekonomiku“
V dlouhodobé strategii největšího distributora plynu hraje vodík klíčovou roli. Představuje podle něj zelenou a obnovitelnou podobu českého plynárenství. „Bez plynu se totiž česká energetika neobejde. Pro své vlastnosti je tento plyn nepostradatelný pro český průmysl, a tím i pro celou českou ekonomiku,“ zmiňují zástupci GasNetu.

„Vodík je nyní (díky novele energetického zákona – pozn. red.) zasazen do stejného právního rámce jako zemní plyn. Je to jasný signál státu pro všechny hráče na trhu, že se s vodíkem počítá a že je možné začít s výraznějšími investicemi do využívání tohoto nízkoemisního plynu, bez kterého se v dlouhodobém horizontu zkrátka neobejdeme,“ říká Pavel Dočekal, který má v GasNetu na starosti legislativní záležitosti.

GasNet dlouhodobě investuje do modernizace celé své plynárenské sítě. Díky tomu zvládne už dnes distribuci 20% příměsi vodíku v zemním plynu. V budoucnu se ale chce dostat až na 100 % a vodíkem tak zemní plyn zcela nahradit. Největší český distributor už připravuje pro výrobny vodíku připojovací proces.

Zdroj: GasNet

foto - zdroj: GasNet