Australská vláda uzavřela dohodu o investici 70 milionů dolarů do rozvoje vodíkového centra Bell Bay v severní Tasmánii, vytvoření regionálních pracovních míst a posouvání budoucnosti Austrálie jako supervelmoci v oblasti obnovitelné energie.

Vytvoří přibližně 740 pracovních míst pro energetické specialisty, jako jsou inženýři a technici, zatímco výstavba hub poskytne práci místním kvalifikovaným řemeslníkům, jako jsou betonáři, instalatéři, montéři a elektrikáři.

Centrum bude produkovat 45 000 tun obnovitelného vodíku ročně – dost na to, aby pokrylo více než 2 200 těžkých vozidel za rok.

Bell Bay je ideálním místem pro vodíkový uzel se svým hlubokovodním přístavem a napájený tasmánskou elektrickou sítí založenou na 100% obnovitelných zdrojích. Celková investice bude činit nejméně 300 milionů dolarů včetně financování od vlády Commonwealthu a Tasmánie. Důležité je, že projekt bude zahájen v letošním roce a bude dokončen na začátku roku 2028.

Ministr pro změnu klimatu a energetiku Chris Bowen uvedl, že podpora výroby vodíku z obnovitelných zdrojů je zásadní pro budoucnost Austrálie jako vývozce zelené energie a zeleného výrobního státu. „Investice do australského průmyslu obnovitelného vodíku je investicí do budoucnosti Austrálie, aby se stala velmocí v oblasti obnovitelné energie,“ řekl ministr Bowen.

„Bell Bay je výrobní a exportní velmoc, podporovaná 100% obnovitelnými zdroji elektřiny, a toto centrum poskytne pracovní místa, podpoří novou výrobu a podnítí investice v regionální Austrálii, protože svět bude dekarbonizovat.“

Tasmánský ministr energetiky a obnovitelných zdrojů Nick Duigan řekl, že dodání centra Bell Bay je obrovským krokem k novému významnému odvětví. „Severní Tasmánie se má stát novým domovem výroby obnovitelné energie, využívající projekty, jako je tento, k přilákání obrovských investic do obnovitelného vodíku pro použití v Austrálii a dodávky do světa,“ řekl ministr Duigan.

„Bell Bay má perfektní pozici pro to, aby se stal světovým centrem zeleného vodíku se zavedenou přístavní infrastrukturou a vysoce zkušenou a kvalifikovanou pracovní silou.“

Tasmánská vláda vede konsorcium partnerů, včetně TasPorts, TasNetworks, TasWater, TasIrrigation a Bell Bay Advanced Manufacturing Zone, kteří mají projekt realizovat.

Bell Bay je součástí více než 500 milionů dolarů z financování Commonwealthu pro vodíková centra v regionálních centrech, jako je Kwinana, Pilbara, Gladstone, Townsville, Port Bonython a Hunter, které vytvoří nová průmyslová odvětví a regionální pracovní příležitosti.

Zdroj: Department of State Growth, Tasmanian Government