Společnost HNO International (HNOI) úspěšně natankovala vodíkový vůz Toyota Mirai pomocí své kompaktní vodíkové čerpací stanice. Demonstrace, která se uskutečnila ve vodíkovém pracovišti v Houstonu v USA, potvrdila účinnost systému CHRS a zdůraznila jeho přizpůsobivost různým typům vozidel, včetně elektrických vozidel na palivové články FCEV a vozidel se spalovacím motorem na vodík.

Systém vodíkové čerpací stanice (CHRS™) je prostorově úsporný tankovací systém a je navržen tak, aby vyráběl, skladoval a vydával vysoce kvalitní čistý vodík pro palivové články získaný pomocí vody elektrolýzou s aniontovou výměnnou membránou (AEM).

Zařízení podle informací HNOI umožňuje rychlé natankování vodíkových vozidel do 5 minut, je plně vybaveno integrovaným, nejmodernějším vodíkovým kompresorem, má integrovanou podporu chytrých telefonů a uživatelsky přívětivé rozhraní dotykové obrazovky s funkcí automatického plnění. Plnička má konfigurovatelné úložiště vodíku od 10 do 1000 kg a je schopná dodat tlak 35 MPa nebo 70 MPa.

Především ale nabízí řešení vše v jednom integrující výrobu vodíku, kompresi a doplňování paliva. Kompaktní design s možností opětovného nasazení tudíž zajišťuje bezproblémové nastavení a doplňování paliva kdekoli.

Očekává se, že tato technologie zajistí bezpečné a efektivní procesy doplňování paliva a zároveň splní nejpřísnější vodíkové normy a certifikace.

„CHRS symbolizuje ekologickou budoucnost a poskytuje účinnou a škálovatelnou platformu pro integraci vodíkových technologií a postupný přechod k dopravě s nulovými emisemi," řekl Don Owens, předseda představenstva HNOI.

Přestože společnost HNOI není ve spolupráci se společností Toyota Motor Corporation, je odhodlána postupovat a podporovat zavádění vozidel s nulovými emisemi a je odhodlána rozvíjet čistou a ekologickou vodíkovou infrastrukturu na podporu vodíkového automobilového průmyslu.

V roce 2021 dosáhla Toyota Mirai titulu Guinnessova světového rekordu za rekordně dlouhou vzdálenost ujetou elektromobilem s vodíkovými palivovými články bez nutnosti doplňování paliva.

Americká společnost HNO začala v roce 2008 jako soukromá společnost zabývající se výzkumem vodíkových elektrolyzérů a průkopnickými objevy v oblasti přidávání vodíku do spalovacích motorů za účelem snížení emisí a spotřeby paliva.

Téměř o deset let a o tucet patentů později vytvořila HNO inženýrskou a návrhářskou divizi systémové integrace, aby reagovala na rostoucí potřebu výroby zeleného vodíku ve velkém.
Jako jedna z mála společností na světě s dlouhou tradicí práce na výrobě zeleného a uhlíkově negativního vodíku věří, že sériově vyráběná vodíková technologie je nákladově nejefektivnějším způsobem, jak skutečně snížit uhlíkovou stopu organizace.

Zdroj: HNO International

Foto zdroj: HNO International