Švýcarský start-up Sirius Aviation 17. ledna představí veřejnosti svou novinku – první VTOL stroj poháněný vodíkem. Jde o kombinaci vrtulníku a proudového letadla. Vyrábět se bude ve dvou verzích – pro standardní civilní dopravu a v luxusnější variantě.

Sirius Jet vznikl díky spolupráci švýcarského start-upu s automobilkou BMW, respektive jejího studia Designworks, a Sauber Group, strojírenské firmy, která je známá hlavně díky svému týmu Formule 1. Jednat se má o vysoce výkonný bezemisní VTOL stroj, který bude vybaven pohonným systémem založeným na přeměně vodíku na elektřinu.

Podle výrobce je letadlo ve srovnání s elektrickými VTOL stroji mnohem tišší, výkonnější a baterii využívá jen asi 90 vteřin.

Oproti helikoptérám by měl stroj generovat přibližně o 95 procent méně hluku, což mu umožní provoz v blízkosti obcí s minimálním hlukovým dopadem.

Výhodou oproti dalším strojům má být přetlakovaná kabina, Sirius tak bude moci vystoupat až do výšky 30 000 stop a letět cestovní rychlostí 600 km/h. Z bezpečnostní výbavy nebude chybět padák, který se spustí automaticky, jakmile systém vyhodnotí vážnou situaci.

Technicky stroj nese 28 elektromotorů o hmotnosti 9,6 kg a tahu 100 deka-Newtonů. Využívá vrtulový pohon. Součástí letounu je systém skladování kapalného vodíku, který bude napájet palivový článek spojený s 800voltovou „přídavnou“ baterií.

Vyrábět se bude ve dvou verzích - Millenium Jet pro standardní civilní dopravu, a Business Jet, který bude upraven pro luxusnější prožitky. Maximální dolet je u standardní verze 1 200 km a až 1 850 km u Business Jetu, což pokryje většinu Evropy. Millenium Jet pojme až pět cestujících, Business pak až tři. 

Stroj s nulovými emisemi se poprvé veřejně představí ve středu 17. ledna na švýcarském letišti v Payerne, vzdáleného přibližně 40 minut od Bernu. Uvedení do provozu výrobce plánuje na rok 2025.

Zdroj: Sirius Aviation

foto - zdroj: Sirius Aviation (vizualizace letu Sirius Jetu)