Společnost H2 Energy Europe oznamuje, že získala ekologické schválení pro svůj rozsáhlý závod na výrobu ekologického vodíku v dánském Esbjergu. Tento úspěch představuje pro projekt významný milník, který jej přibližuje ke konečnému investičnímu rozhodnutí.

Podle H2 Energy Europe plánované zařízení podpoří dekarbonizaci těžkého průmyslu a silniční dopravy a zároveň poslouží jako chemická surovina pro výrobu udržitelných e-paliv, jako je metanol a čpavek, což posílí zelený přechod Evropy.

Kromě vytvoření přibližně 60 stálých pracovních míst a až 700 pracovních míst během fáze výstavby, bude zařízení produkovat také CO2 neutrální přebytečné teplo, které má potenciál zásobovat většinu domácností v Esbjergu dálkovým vytápěním.

Starosta obce Esbjerg Jesper Frost Rasmussen uvedl, že ekologické schválení udělené chystané vodíkové elektrárně společností H2 Energy Europe má pro Esbjerg nesmírný význam a staví jej jako přední zelené obchodní město v Evropě.

„H2 Energy Europe bude hrát klíčovou roli při přilákání dalších Power-to-X (PtX) společností do Esbjergu. Zůstává však potřeba vyjasnit si umístění vodíkového potrubí a jeho očekávané zřízení, které jsou zásadní pro realizaci robustního vodíkového průmyslu v Dánsku. Doufáme, že brzy dojde k vyřešení těchto záležitostí, které dále posouvají ambice regionu v oblasti zelené energie,“ vysvětlil Rasmussen.

Podle provozního manažera společnosti H2 Energy Europe Marka Pedersena je prvořadou prioritou bezpečnost operací. „Dosažení ekologického schválení pro projekt této velikosti a v tak rané fázi roku zdůrazňuje náš závazek zajistit blahobyt naší komunity. Odráží také vstřícný a prozíravý přístup obce Esbjerg. Jsme hluboce vděční za jejich spolupráci a společnou vizi při realizaci tohoto projektu.“

Projekt bude mít ale i značně ekologický dopad na město. „Naše zařízení má přinést revoluci v myšlení o odpadních vodách tím, že je z místních čistíren přemění na zelený vodík. Očekává se, že tento inovativní přístup absorbuje více než 1 milion metrů krychlových vody ročně pro elektrolýzu. Tím se výrazně sníží zatížení zdrojů pitné a podzemní vody, což dále posunuje naše poslání směrem k udržitelnému rozvoji.

I když toto schválení představuje pro Dánsko významný milník ve vedení v oblasti technologie Power-to-X, H2 Energy Europe poznamenala, že uznává výzvy, které před ní stojí.

Význam navrhovaného plynovodu, jehož dokončení je plánováno na rok 2028, nelze přeceňovat, protože bude hrát zásadní roli při distribuci zeleného vodíku vyrobeného zařízením do dalších zemí v Evropě, čímž posílí dánskou ekonomiku. „Jak H2 Energy Europe, tak i obec Esbjerg stojí v čele národního rozvoje, a to si zaslouží neskonalý potlesk. Rok 2023 představoval mnoho překážek, ale plně věříme, že dánští soukromí i veřejní činitelé naplní potenciál vodíkového průmyslu. Rok 2024 je pro dánský vodíkový průmysl klíčový a zahájit jej velkým krokem pro jeden z největších projektů je silným signálem pro celý ekosystém," dodal Troels Ranis, viceprezident Svazu dánského průmyslu a ředitel společnosti DI Energy.

Projekt společnosti H2 Energy Europe je v souladu s Vizí 2025 města Esbjerg, jejímž cílem je přeměnit město na metropoli udržitelné energie a posílit tak pozici Dánska jako lídra v oblasti udržitelných energetických řešení.

Zdroj: H2 Energy