Německo intenzivně podporuje rozvoj využívání obnovitelných zdrojů v jižní Africe. A neváhá na to poskytovat mnohasetmilionové finanční příspěvky. Nejnověji poskytne značnou půjčku Jihoafrické republice na její přechod k obnovitelným zdrojům energie a věnuje i peníze na investici do projektu zeleného vodíku v Namibii.

Jak informuje Investing.com, coby součást zmíněných snah se německá státní rozvojová banka KfW dohodla, že půjčí Jihoafrické republice 9 miliard rupií (přibližně 540 milionů dolarů). Půjčka je součástí širšího partnerství pro přechod na spravedlivou energii. Díky němu se od roku 2021 podařilo nashromáždit na 160 miliard rupií (přibližně 9,6 miliardy dolarů).

Kromě této finanční podpory Německo věnuje 10 milionů EUR (asi 10,4 milionu USD) na průkopnickou iniciativu v oblasti zeleného vodíku v Namibii. Projekt, v jehož čele stojí společnost BAM, se nachází v oblasti Walvis Bay a představuje strategickou investici do technologie čisté energie, a to navzdory politickým výzvám, které takové transformační podniky často doprovázejí.

V Namibii se přitom nejedná o jediný projekt založený na zeleném vodíku, k jehož produkci má země vynikající podmínky (slunce, vítr). I proto už v minulosti namibijská vláda v této oblasti zahájila spolupráci se zahraničními investory.

Tyto investice přitom přicházejí v – pro region kritické době. Největší energetická společnost v Jihoafrické republice, Sasol, čelí rostoucímu tlaku na plnění klimatických závazků. Současně na popularitě získává solární energie jako potenciální řešení přetrvávajících problémů s dodávkami elektřiny v zemi.

Podpora projektů obnovitelných zdrojů energie v Jihoafrické republice a Namibii ze strany Německa dokazuje jeho odhodlání pomoci těmto zemím při přechodu na ekologičtější ekonomiku. Kromě toho podtrhuje celosvětovou důležitost investic do udržitelných energetických řešení a podporu hospodářského růstu v rozvojových regionech.