Do areálu NEOM na severozápadě Saúdské Arábie dorazila první velká dodávka větrných turbín. Jakmile bude závod v NEOM v roce 2026 plně funkční, 100 % vyrobeného zeleného vodíku bude k dispozici pro globální export ve formě zeleného čpavku.

NEOM Green Hydrogen Company (NGHC), společnost, která staví největší světovou elektrárnu na zelený vodík, obdržela první sadu větrných turbín. Milník ve výstavbě a vývoji megaprojektu, byla úspěšně dodána v říjnu do areálu NEOM a nyní jsou přepravovány do areálu Wind Garden poblíž Akabského zálivu, kde budou smontovány a instalovány.

Očekává se, že do konce roku 2023 budou dodány další turbíny, přičemž větrná zahrada NGHC jich bude nakonec obsahovat více než 250, které budou přímo pohánět elektrárnu na zelený vodík prostřednictvím vyhrazené elektrické přenosové sítě.

Zařízení NGHC, které se nachází v Oxagonu – přepracovaném průmyslovém městě NEOM v Saudské Arábii, bude integrovat až 4 gigawatty solární a větrné energie k výrobě až 600 tun bezuhlíkového vodíku denně. Jakmile bude závod v NEOM v roce 2026 plně funkční, 100 % vyrobeného zeleného vodíku bude k dispozici pro globální export ve formě zeleného čpavku, a to prostřednictvím exkluzivní dlouhodobé smlouvy se společností Air Products.

Neom představuje investiční příležitosti vedoucím představitelům průmyslu ve východní provincii. Foto zdroj: Neom.com

Podle generálního ředitele společnosti NGHC David R. Edmondsona se jedná se o první ze série velkých dodávek zařízení, které dorazí v průběhu příštího roku. „Pokračujeme v dosahování velkého pokroku od dosažení finančního uzavření počátkem tohoto roku a jsme na dobré cestě k zahájení vývozu zeleného vodíku v roce 2026. Je to významný milník na cestě NGHC stát se lídrem v oblasti zeleného vodíku a velký krok vpřed v Saúdské Arábii a energetická transformace širšího regionu.“

Společnost Air Products jako hlavní partner projektu v oblasti inženýringu, nákupu a výstavby pokračuje ve velkém pokroku při budování rozsáhlého závodu na výrobu zeleného vodíku NGHC, který bude světu dodávat čistou energii v obrovském měřítku. Naše týmy a dodavatelé jsou plně nasazeni na stavbě a díky řadě dodávek zařízení, které budou pokračovat v následujících měsících, se staveniště skutečně začínají rýsovat." řekl Wolfgang Brand, viceprezident NEOM Green Hydrogen Project společnosti Air Products.

Generální ředitel společnosti Oxagon Vishal Wanchoo k tomu dodal, že příchod prvního velkého zařízení pro NGHC je pro Oxagon zlomovým okamžikem. „Budujeme pokročilý a čistý průmyslový ekosystém a významný milník pro přístav, protože pokračujeme v rozšiřování našich operačních schopností. V celém Oxagonu nás těší, že výrobní zařízení budoucnosti, jako je NGHC, rychle postupují za počáteční fázi výstavby.“

Neom food sektor a care’s spojují své síly, aby podpořily inovace v potravinářství a rozvoj talentů. Foto zdroj: Neom.com

NGHC je klíčovým faktorem pro ekosystém výroby obnovitelné energie, který se buduje v Oxagonu. Jak se ambice na čisté průmyslové město formují a rozvoj napříč NEOM se zrychluje, přístav rozšiřuje své schopnosti, aby pokryl rostoucí objemy přijímaného nákladu, usnadňuje bezproblémový dovoz a vývoz materiálů a slouží jako ekonomický multiplikátor pro region.

Envision Energy vyrábí větrné turbíny pro zařízení NGHC jako dodavatel společnosti Air Products, dodavatele EPC společnosti NGHC. NGHC je rovnocenným společným podnikem mezi ACWA Power, Air Products a NEOM, který zakládá největší světový závod na výrobu čpavku na bázi zeleného vodíku využívající obnovitelné zdroje energie.

V květnu 2023 dosáhla společnost NGHC úplné finanční uzávěrky v celkové hodnotě investic 8,4 miliardy USD, včetně 6,1 miliardy USD v bezregresním financování od 23 místních, regionálních a mezinárodních bank a finančních institucí. Následně byly začátkem tohoto roku uzavřeny smlouvy EPC se společností Air Products v hodnotě 6,7 miliardy USD. 

Společnost NGHC také zajistila exkluzivní 30letou smlouvu o odběru se společností Air Products pro veškerý zelený čpavek vyrobený v zařízení, což uvolní ekonomický potenciál obnovitelné energie v celém hodnotovém řetězci.